Hol vannak a tankönyvek? Állítólag megvannak!

2009. január 30., 09:00 , 420. szám

Mint ismeretes, ebben a tanévben a 8. osztályosok már az új 12 éves tanterv szerint tanulnak. Az új magyar nyelvű tankönyveket, amelyeket 2008. szeptember elsején kellett volna a diákoknak kézhez kapniuk, sok helyütt teljes egészében máig sem kapták meg.

Pedagógusok beszámolói alapján hiányzik például a nyolcadikos mértan, földrajz, biológia, történelem, fizika, illetve Ukrajna történelme tankönyv. De a 7. osztály sem kapta meg a már másfél esztendeje esedékes új biológia, földrajz és Ukrajna történelme tankönyveket.

Megpróbáltunk utánajárni annak, hol akadhatott el a könyvcsere.

Először Varga Bélánál, a Szvit Tankönyvkiadó ungvári magyar szerkesztőségének vezetőjénél érdeklődtünk a könyvek hollétéről.

- Ami az idei tanévben esedékes kiadványokat illeti, szerkesztőségünk még nyáron elkészült a két helyi szerző által megírt tankönyvvel, majd a négy ukránból fordított tankönyv is megjelent. Ismereteim szerint a lembergi anyavállalat által előkészített ukrán nyelv és irodalomtankönyvek szintén elkészültek. A kész tankönyvek a nyomdából a megyei tankönyvraktárba kerülnek.

Ezután a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal Oktatási és Tudományos Főosztályánál érdeklődtünk a könyvek további sorsáról. Hanna Szopkova, a főosztály helyettes vezetője érdeklődésünkre elmondta: "A jelenlegi helyzet szerint, az oktatási minisztérium tervének megfelelően a magyar tannyelvű iskolák 11 tankönyvcímet kaptak meg, ami a tervezett mennyiség 91,6 százalékát teszi ki. Ily módon, amennyiben valamelyik iskola máig nem kapta meg a tankönyveket, abban maga az oktatási intézmény a vétkes, amennyiben nem utaztak fel Ungvárra, és nem vették el azokat. Jelenleg kizárólag a fizikatankönyv hiányzik."

hk