Református egyházkerületi közgyűlés

2009. január 30., 09:00 , 420. szám

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Esztergom termében tartotta második éves közgyűlését a Kárpátaljai Református Egyházkerület (KRE). A kerület legfőbb tanácskozó és kormányzó fórumának számító közgyűlés munkájában közel kétszáz gyülekezeti vezető, lelkész és gondnok vett részt.

A közgyűlés Zán Fábián Sándornak, a KRE püspökének nyitó áhítatával kezdődött, aki ezt követően megtartotta éves beszámolóját. Mint elhangzott, pozitívumokban bővelkedő, eseményekben gazdag évet hagyott maga mögött a kárpátaljai református egyház. A KRE számos külföldi és hazai eseményen képviseltette magát, Beregszászban a püspöki hivatal udvarán felavatták az elhurcolt és lágerekben elpusztult kárpátaljai lelkészek emlékművét. Az egyház tevékenyen kiállt a magyar nyelv megtartása mellett. Fejlődött az egyházi média: elindult az egyházkerület elektronikus honlapja, és sikeresen végezte munkáját a Sion Rádióstúdió és a Küldetés című református újság is. A püspök köszönetet mondott az elektronikus média egyik legfőbb támogatójának számító Tiszáninneni Református Egyházkerületnek, amely ezzel járul hozzá ahhoz, hogy minél több emberhez eljusson Isten igéje.

A közgyűlésen ismertették a leszakadt országrészekben és a tengerentúlon élő magyar református közösségeket összekötni hivatott ún. Generális Konventtel kapcsolatos terveket, melyek célja, hogy az együttműködés az elkövetkező években még sikeresebb legyen, érintve olyan területeket, mint a különböző missziók, diakóniai szolgálatok, valamint a magyarság érdekképviselete. Ennek kapcsán elhangzott: ez év május 22-én Debrecenben, a Generális Konvent ülésén elfogadják az egyesült református egyház alkotmányát.

Pozitívumként hangzott el, hogy a gyülekezetek megértették az egyházfenntartói járulék megemelésének szükségességét. Ez komoly előrelépést jelent számos gyülekezetnek, ugyanis a korábbi évektől eltérően immár nemcsak külföldi adományokból, hanem saját erőből is tudnak eredményeket elérni, pl. a templomépítés és templomrenoválás terén.

A közgyűlés kitűzte az idei lelkészszentelés időpontját, mely október 11-én lesz. Végezetül bemutatásra kerültek a felszentelendő lelkészek.

Az alkalom Zán Fábián Sándor püspök imádságával ért véget.

fzs