Tart az olajszennyezés felszámolása Csontoson

2009. január 30., 09:00 , 420. szám

Nagy erőkkel folyik a nagybereznai járási Csontos (Kosztrino) községben a január 17-ei, dízelolaj-vezeték törése nyomán keletkezett környezetszennyezés felszámolása.

A termékvezeték balesete által érintett területről eddig 150 köbméter, dízelolajjal szennyezett havat szállítottak el, a gyűjtőgödrökből pedig 75 köbméter víz-olaj keveréket szivattyúztak ki. A legfrissebb kárfelmérési adatok szerint több mint 34 ezer négyzetméternyi területet ért szennyezés, ebből mintegy hétezer négyzetméter lakott terület, 25 ezer négyzetméter mezőgazdasági föld, közölte múlt pénteken a Kárpátalja megyei állami környezetvédelmi felügyelőség.

A jelentés szerint a környezetben 123 ezer hrivnyát meghaladó kár keletkezett, ezt a csővezetéket üzemeltető vállalattal fizettetik meg. A törött vezetékből kiömlött, 120-150 köbméterre becsült dízel üzemanyag Csontos község 35 portáját árasztotta el, és több mint 20 kút vizét tette ihatatlanná. A település félezer lakóját lajtos kocsikból látják el ivóvízzel.

A vezetéktörés óta az Ung folyó kilenc mérőhelyéről vett 28 vízmintát vizsgáltak meg, de a szakemberek egyikben sem találtak a megengedett értéket meghaladó mennyiségű kőolajterméket.

A Kárpátalja megyei állami vízgazdálkodási főosztály pénteki közlése szerint a határvízi együttműködési megállapodásnak megfelelően a kárpátaljai vízügyi hatóság rendszeres információcserét folytat Szlovákia és Magyarország szakhatóságaival.

Sajtóbeszámolók szerint a faluban uralkodó bűz szinte elviselhetetlen, sokan álmatlanságban szenvednek. A baleset napjától 83 felnőtt és mintegy három tucat gyermek fordult meg a helyi orvosi rendelőben. Többségük hányingerre, fejfájásra, szédülésre panaszkodott. Elsősorban azok viselik nehezen a szennyezést, akik már eleve valamilyen egészségügyi problémával küzdöttek. (Kárpátalja/zakarpattya.net.ua/MTI)