Gazdasági válság, oktatási káosz

KMKSZ-közgyűlések

2009. február 6., 09:00 , 421. szám

A Benei Általános Iskolában Molnár László elnök nyitotta meg vasárnap a helyi KMKSZ-alapszervezet idei közgyűlését, és köszöntötte a fórumon megjelent Kovács Miklós KMKSZ-elnököt és Horkay Sámuelt, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének alelnökét, a Beregszászi Alapszervezet elnökét.

A benei alapszervezet elnöke beszámolójában értékelte az elmúlt év eredményeit. Kiemelte a benei kőbánya újbóli megnyitásának megakadályozására tett erőfeszítéseket, amelyeknek köszönhetően a szónok szerint ökológiai katasztrófától sikerült megmenteni az 1400 lakosú a falut.

Mint a beszámolóban elhangzott, tavaly is megszervezte a KMKSZ Benei Alapszervezete a hagyományos Szent István-napi ünnepséget, ahol emlékezetes irodalmi összeállítást mutatott be a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház ifjúsági csoportja. Képviseltette magát az alapszervezet a megyei és járási rendezvényeken is. Novemberben az alapszervezet képviselői a szolyvai emlékparkban rótták le kegyeletüket a sztálinizmus, s egyúttal meglátogatták a munkácsi várat és a Vereckei-hágón álló honfoglalási emlékművet. Arról is beszélt az elnök, hogy a korábbi ígéretek ellenére a magyar kormány végül mégis kihagyta a KMKSZ-t a kapcsolattartási támogatást bonyolító szervezet munkájából. Pedig a schengeni vízumok megszerzését megkönnyítő okirat KMKSZ általi kiadása is igazolja, hogy szervezetünk kiváló, megbízható partner lehetett volna, mutatott rá a szónok.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke beszédében vázolta a kárpátaljai magyarság és Ukrajna politkai helyzetét, valamint kitért a világgazdasági válság várható következményeire is. Arról is beszélt a szónok, hogy idén 20 éves a KMKSZ, amit a szövetség szeretne méltóképpen megünnepelni. Mint elhangzott, 65 évvel ezelőtt hurcolták sztálini lágerekbe a kárpátaljai magyar férfilakosságot, ennek emlékére a KMKSZ idén is meghirdeti a munkácsi Rákóczi-kastély és a szolyvai emlékpark közötti kb. 20 kilométeres emlékmenetet.

Horkay Sámuel beszédében a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének, valamint járási és városi tanácsi frakcióinak munkájáról, valamint az oktatási reformokból adódó veszélyekről beszélt.

Macsolán a helyi alapszervzet közgyűlésén Kocsis Lívia elnök számolt be a tagságnak az elmúlt évben elvégzett munkáról. Kiemelten foglalkozott a szónok az oktatás problémáival. A továbbiakban Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettese összegezte a KMKSZ húszéves történetének főbb mozzanatait, eredményeit, majd felvázolta a szervezet előtt álló feladatokat.

Többen hozzászóltak az elhangzottakhoz, például Nagy Lajos helyi nyugdíjas számos javaslatot tett a község földjeivel és oktatási intézményeivel kapcsolatban. Homoki Sarolta volt iskolaigazgató az oktatás terén felmerült problémák megoldására tett ésszerű javaslatokat.

A közgyűlés a Himnusz eléneklésével zárult.

Badó Zsolt