Autós, fizess, ha tudsz!

Januártól drágult a műszaki szemle és nőtt a jármű utáni adó

2009. február 13., 09:00 , 422. szám

Január 15-től változott a személygépkocsik és egyéb járművek műszaki vizsgáztatásának rendje, a január 10-én hatályba lépett törvénymódosítás folytán pedig jelentős mértékben emelkedett a közlekedési eszközök után fizetendő adó mértéke.

A járművek műszaki vizsgáztatása idén január 15-én vette kezdetét, a végső határidő pedig a korábbi július 31. helyett december 15-ig tolódott ki. Idén azokat a motorkerékpárokat, személygépkocsikat, a jármű vezetőjét is beleszámítva maximum 9 fő szállítására alkalmas kisbuszokat, a legfeljebb 3,5 tonna önsúlyú teherautókat vizsgáztatják, melyek gyártási éve páratlan. Ezen kategóriák számára kétévente kötelező a műszaki vizsga. Minden évben vizsgáztatni kell viszont a taxikat, a mentőautókat és a 3,5 tonnánál nagyobb önsúlyú teherautókat. Évente kétszer kell vizsgáztatni a sofőrrel együtt 9-nél több személy szállítására alkalmas kisbuszokat és autóbuszokat, valamint a veszélyes szállítmányokat szállító teherautókat.

Ahhoz, hogy a gépjármű részt vehessen a műszaki vizsgán, vezetőjének a következő dokumentumokat kell benyújtani: személyi igazolvány, a jármű nyilvántartásba vételét tanúsító okmányok, vezetői jogosítvány, orvosi igazolás, kötelező gépjárműfelelősség-biztosítás, a közlekedési eszköz utáni adó befizetését igazoló számla. Ha valaki kedvezményt élvez, fel kell mutatnia a jogosultságot igazoló dokumentumot. A nyugdíjasok, a rokkantak, a csernobili katasztrófa rokkantjai, a munka veteránjai, a háborús események résztvevői mentesülnek a közlekedési eszköz utáni adó befizetésétől, ha csak egy autó van a tulajdonukban és motorjának űrtartalma nem haladja meg a 2500 köbcentimétert.

A korábbi évek gyakorlatától eltérően, amikor a műszaki ellenőrzést kizárólag a közlekedésrendészet diagnosztikai állomásain bonyolították le, ezentúl az erre jogosultsággal rendelkező, a közlekedésrendészeten akkreditált autószervizekben is lehetőség van a gépjárművek ellenőrzésére. Igaz, a megyei közlekedésrendészet sajtószolgálatának tájékoztatása szerint Kárpátalján egyelőre csak a közlekedésrendészet mellett működő szervizállomások fogadják e célból a járművezetőket. Ha a jármű sikeresen átesett a vizsgálaton, az erről a szerviz által kiadott igazolást be kell nyújtani a közlekedésrendészetnek, melynek munkatársai ezután alaposan megvizsgálják az autó állapotát, egyeztetik az alváz, a karosszéria, valamint az alkatrészek sorozatszámait, ellenőrzik a számítógépes adattárban, hogy nem lopott-e az adott jármű, nem követett-e el tulajdonosa durva közlekedési szabálysértéseket, s ha voltak bírságai, időben kifizette-e azokat. Ha valakiről kiderül, hogy nem fizette be a rá kirótt bírságot, nem mehet át a műszaki vizsgán.

A műszaki vizsga előtt a jármű tulajdonosának be kell fizetni 7,5 hrivnya részvételi díjat, továbbá 9 hrivnyát a műszaki vizsgalapért (talonért), a jármű vizsgáztatásáért pedig 12 hrivnyát kell fizetni. A diagnosztikai vizsgálat 45 hrivnyába kerül. Az egyéb kiadásokkal együtt egy autó műszaki vizsgáztatásának költsége - a közlekedési eszköz után fizetendő adó nélkül - 116 hrivnyába kerül, míg tavaly csupán 81,4 hrivnyát kellett ugyanerre áldozni. A jogszabályok súlyos bírságokat helyeznek kilátásba arra az esetre, ha valaki nem vizsgáztatja le járművét időben. Ha az ilyen járművet első esetben szűrik ki közúti ellenőrzés során a közlekedésrendészet munkatársai, 170-255 hrivnyás bírságot rónak ki tulajdonosára, ismételt ellenőrzés esetén a bírság összege 255-510 hrivnyára nő, de akár 30-40 órányi közmunkára is ítélheti a bíróság a jármű tulajdonosát.

Változtak a közlekedési eszköz után fizetendő adó tarifái is, igaz, az ezer köbcentiméteres motorűrtartalom alatti járművek esetében továbbra is három hrivnyát kell fizetni száz köbcentiméterenként, és az 1801-2200 köbcentiméteres sávban is maradt a korábbi száz köbcentiméterenkénti 10 hrivnyás illeték. 1001-1500 köbcentiméter között négyről öt hrivnyára, 1501-1800 köbcentiméter között ötről hét hrivnyára, a 2201-3000 köbcentiméter közötti sávban tízről hetvenöt hrivnyára nőtt az adó összege, a 3000 köbcentiméteren felüli űrtartalmú motorokkal felszerelt autók után pedig mostantól 120 hrivnyát kell adózni száz köbcentiméterenként.

Az adó növelésével a törvényhozók azt kívánták elérni, hogy több adót fizessenek a korszerű, nagy teljesítményű autócsodákkal rendelkező tehetős állampolgárok, ugyanakkor a módosítás érzékenyen érinti a viszonylag nagyobb teljesítményű régi szovjet gyártmányú autók tulajdonosait is. Például a 2,4 ezer köbcentiméteres űrtartalmú hajtóművel felszerelt Volgák és az UAZ terepjárók tulajdonosainak ezentúl évi 1800 hrivnyát kell majd adózniuk, azaz ugyanannyit, mint egy hasonló teljesítményű nyugati gyártmányú személygépkocsi vagy terepjáró után, holott korábban csupán 240 hrivnyát fizettek. Az úgynevezett népautók, azaz az ezer-ezerötszáz köbcentis űrtartalmú motorral felszerelt személygépkocsik (Tavrija, Szlavuta, VAZ-Lada, Daewoo) után fizetendő adó összege 55-70 hrivnya, míg egy 1700 köbcentis Lada-Niva után évente 117 hrivnyát kell fizetni.

A járműtulajdonosok többsége felháborítónak tartja az adó mértékének szerintük indokolatlan emelését, különösen a már említett Volga- és UAZ-tulajdonosok érzik hátrányosnak az új adótételeket. Jelentős tehernövekedést eredményez az adóemelés azon kisvállalkozók és falusi gazdálkodók számára, akik mikrobuszokat és kisteherautókat üzemeltetnek.

A megyei közlekedésrendészet adatai szerint Kárpátalján jelenleg mintegy 220 ezer személygépkocsi, teherautó, autóbusz és kisbusz van nyilvántartva. 2009-ben ezek közül kb. 70 ezer személygépkocsinak (Ungváron 12 700-nak), 22 ezer teherautónak (Ungváron 4000-nek), valamint 4000 autóbusznak és kisbusznak (Ungváron 700-nak) kell átesnie a műszaki vizsgán.

Baráth József