Báloztak a mezőkaszonyi vadászok

2009. február 13., 09:00 , 422. szám

Februárban, amikor véget ér a vadászidény, kezdetét veszi a vadászbálok ideje. A Beregszászi járásban a 32 tagú Mezőkaszonyi-Beregsomi Vadásztársulat az elsők között tartotta meg idén a bált, mely immár 14 éves hagyomány.

- A vadászbál a feleségeké, akik több mint hat hónapig nélkülünk kénytelenek eltölteni a vasárnapokat, ezért megérdemlik, hogy a tiszteletükre szervezett ünnepéllyel mondjunk köszönetet nekik - vallja Péter István, a társulat elnöke.

A bálnak a mezőkaszonyi Kulacs étterem adott otthont, mely egyébként is a vadászok kedvenc találkozóhelye. Az ünnepi alkalom kezdetén Péter István mondott pohárköszöntőt, majd a vadászok egy-egy szál virággal kedveskedtek "szebbik felüknek".

Ezen az estén a Szatmári-trió és Szolnoki Sándor DJ gondoskodott a jó hangulatról. Nem kis mértékben járultak hozzá ehhez a finom ételek is: a vendégeknek ínycsiklandó fácánlevest, nyúlpaprikást és őzpörköltöt szolgáltak fel különböző köretekkel. Ugyancsak bő volt a választék az italokból, a finom süteményekből, gyümölcsökből.

A bálozók karaokéval, illetve táncversennyel fokozták a hangulatot, a győztesek jutalma egy-egy üveg pezsgő volt. Éjfél után a vadászok előadták a hagyományos vadásztáncot, amely nagy tetszést aratott feleségeik körében. Az önfeledt szórakozás a reggeli órákig tartott.

Péter István megosztotta velünk a társulat azon tervét, hogy jövőre vadászhimnuszt költenek, hiszen a szomszédos országokban szinte minden vadászszervezetnek saját himnusza van, Kárpátalján viszont ez a hagyomány még nem honosodott meg.

Kihasználva az alkalmat, megkérdeztük a vadászfeleségeket, mit szólnak férjeik hobbijához. Sas Erika elmondta: örül annak, hogy férjének ilyen egészséges és hasznos szenvedélye van. Igaz - mondja -, sokszor nem ér időben haza, de ezt elnézi neki, és az idény végén férjeik egyébként is bőségesen kiengesztelik a vadászfeleségeket a bállal.

Buda Ferenc, a Beregszászi Járási Környezetvédelmi Felügyelet vezetője, aki egyébként maga is vadász, lapunknak elmondta: fontosnak tartja a vadászbálok hagyományának ápolását, amire kitűnő példa a helyi társulat, mely megérdemli a vigadalmat, hiszen a vadgazdálkodás terén szép eredményekkel dicsekedhet.

Baráth József