Megnyílt az első military-hotel

2009. február 13., 09:00 , 422. szám

A hadtörténeti turizmus kibontakozására, ezen belül az ukrán Kárpátokban húzódó II. világháborús magyar Árpád-vonal iránti egyre növekvő érdeklődésre támaszkodva Kárpátalján a Volóci járásban megnyílt az első ukrajnai military-hotel.

A Greenhof Szálló üzemeltetői elsősorban a Magyar Királyi Hadsereg által a II. világháború idején kiépített Árpád-vonalat szeretnék turisztikai attrakcióként felhasználni. A Keleti-Beszkidektől egészen a Berecki-Havasokig húzódó védővonal kárpátaljai szakaszán számos viszonylag épen maradt bunker és lőállás még ma is fellelhető, és a Magyarországról érkező turisták egyre nagyobb érdeklődést mutatnak irántuk.

Fegyir Sandor, az Ungvári Nemzeti Egyetem turisztikai tanszékének vezetője a ZIK hírportálnak elmondta, hogy a nemrég átadott hotel szobáinak berendezési tárgyai és dekorációja az Árpád-vonal egy-egy szakaszát idézik fel. A vendégek számára az üzemeltetők túrákat szerveznek az egykori magyar védvonal mentén, illetve kirándulásokat bonyolítanak le az elsősorban magyar vonatkozású hadtörténelmi jelentőségű emlékhelyekre, így például a munkácsi, a királyházai vagy huszti várhoz, illetve a Rákóczi-féle vagy az 1848-as szabadságharc nevezetes csatamezőire.

pp