Gutra került a tombola fődíja

KMKSZ-bál a Beregszászi járásban

2009. február 20., 09:00 , 423. szám

Jubileumi, tizedik alkalommal gyűltek össze február 14-én Makkosjánosiban, a Találka étteremben a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregszászi Középszintű Szervezetének tagjai egy vidám farsangi mulatságra.

A farsangi bál este hat órakor vette kezdetét. A forgalmas kereszteződésben kialakított étterem elé sorban érkeztek a különféle mikrobuszok, személygépkocsik a lelkes bálozókkal. Idén 113-an jelezték részvételi szándékukat a járási szervezet hagyományos évindító rendezvényén.

A bál házigazdája és főszervezője Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettese volt, aki már az előtérben fogadta az érkezőket. A rendezvényen a járás magyarlakta településeinek nagy többsége képviseltette magát. A rendezvény meghívott vendége volt Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője, Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének helyettese, a KMKSZ alelnöke és dr. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke.

A farsangi bált Sin Józsefnek és Kovács Miklósnak az egybegyűltekhez intézett rövid köszöntője nyitotta meg, melyben a politikusok jó szórakozást kívántak tagtársaiknak. Ezután rövid kulturális programra került sor Krémer Sándor és Tarpai Viktória, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház művészeinek közreműködésével. A hangulatot tovább fokozta a zápszonyi kultúrház műkedvelő csoportjainak és tehetséges fiataljainak előadása. Fellépett többek között a kultúrház folklórcsoportja, amely farsangi népszokásokat (lakodalom, kiszebábu égetés) elevenített fel, a közönséget is bevonva a mókába. Fodor Beáta magyar népdalcsokrot adott elő. A Fieszta Tánccsoporttól Valentin-napi köszöntővel egybekötött szambát láthatott a lelkes közönség. Lőrinc Katalin előadásában a Mondd! című táncdalt hallgathatta meg a nagyérdemű, majd a Szivárvány Tánccsoport Csábítás című modern tánca következett. A műsor zárásaként újra Fodor Beáta következett egy népdallal, majd az FGH zenekar ragadta magához a hangulat irányítását, akiknek nem került nagy erőfeszítésébe táncra bírni a bálozókat, hiszen szemmel láthatóan igencsak "viszketett" már a talpuk.

A jó hangulatú vacsora elfogyasztása után ki-ki vérmérsékletének és hangulatának megfelelően szórakozott. A jelenlévők két tánc között megtekinthették a tavalyi bálon készült fotókból rögtönzött kiállítást; s amennyiben felfedezték magukat valamelyik felvételen, egy szimbolikus összegért meg is vásárolhatták azt. A bálozók nagy többsége a táncparkettet foglalta le huzamosabb időre, míg mások beszélgetéssel múlatták az időt. A hangulatot fokozták a zenekar által előadott közismert külföldi és magyar slágerek, melódiák, illetve a vicces, humoros "beszólások". Az asztaltársaságok egy-egy pohár ital mellett beszélgettek, tréfálkoztak, új barátságok köttettek vagy a régiekbe leheltek új életet.

Közben már árulták a tombolajegyeket. A sorsolásra valamivel 11 óra után került sor. A tombolán többek között virágcsokrot, papucsot, ásót, kapát, habverőt stb. lehetett nyerni. A fődíj Veres Ágota beregszászi képzőművész Karnevál Jánosiban című festménye volt. A sorsolást Sin József és Kovács Erzsébet vezette le, akik minden nyereménytárgyhoz egy-egy humoros, olykor kissé pikáns megjegyzést fűztek. Meglehet, a legtöbb nyeremény háztartási eszköz volt, de mindenkit kárpótolt a kiváló hangulat, hiszen ezt a játékot a jókedv fokozására találták ki. A fődíj egyébként idén Gutra került.

A tombola után reggelig folytatódott a fergeteges mulatság.

Snicer Zsolt