Szocreál múlt, "ukrán" jelen

Egy átlagos magyar iskola Nagypaládon

2009. február 20., 09:00 , 423. szám

A Nagypaládi Móricz Zsigmond Középiskola egy jellegzetes tiszántúli magyar falu meglehetősen átlagos adottságú oktatási intézménye. Mégis érdemes számba venni azokat a bizonyos adottságokat, mert talán érthetőbbé válik, milyen feltételek mellett kell versenyképesnek maradnia egy magyar oktatási intézménynek ukrán vetélytársaival.

Az 1980-ban épült iskolában jelenleg 28 tanár terelget 182 diákot a tudás ösvényein. A pedagógusok közül heten immár nyugdíjasként végzik tovább a munkájukat, míg az intézmény két frissdiplomás tanára az elmúlt évben fejezte be a földrajz szakot a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán.

A most folyó tanév elején 23 elsős nebuló lépte át az iskola küszöbét, s már tíz év is eltelt azóta, hogy legutóbb két első osztály nyílott az oktatási intézményben. Ami a végzősöket illeti, múlt év júniusában 23 diák hagyta maga mögött alma materét, jelenleg viszont csak öten várakoznak arra, hogy négy hónap múlva kiröppenjenek a nagybetűs Életbe.

- Tavaly hat végzősünk vágott neki az emelt szintű érettséginek, ám csak egyikük tudta eredményesen letenni az ukrán nyelv- és irodalomvizsgát. (Láthatjuk hát, hová vezet az ukrán nyelvoktatás hibás programja, illetve az emelt szintű érettségin a magyar fiatalokat sújtó esélyegyenlőtlenség - L. M.) Ő a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tanul - tájékoztat Sőtér Géza iskolaigazgató. - Meg kell viszont jegyeznem, hogy a többi tantárgyból a társai is sikeresen vették az emelt szintű érettségi vizsga jelentette egyéb akadályokat: 6-osnál magasabb osztályzatokat kaptak a megmérettetéseken, akadtak, akik 182 pontot szereztek a biológia vizsgán, egyikük korábban ötödik helyezést ért el a KMPSZ által lebonyolított tanulmányi vetélkedőn.

Az igazgató büszkén szól az iskola műszaki felszereltségéről.

- A számítógépes szaktantermünket jó pár évvel ezelőtt a Nagyberegi Református Egyházközségtől kapott tíz komputerrel szerelték fel, melyek viszont mára elavultak. Négy esztendeje azonban 15 új számítógép érkezett az iskolába, a nagyszőlősi járási oktatási osztálytól és a KMPSZ-től, így a szaktanterem mellett egy-egy számítógép jutott az igazgatói irodába, a titkárságra, valamint a könyvtárba is.

- Több mint kétezer kötettel rendelkezünk - magyarázza Nagy Andrea könyvtáros. - A 7. osztályig százszázalékosan el vagyunk látva a szükséges új tankönyvekkel, az idén esedékes 8.-os könyvekből azonban még nem vehettük át az összes szükséges kiadványt. Sajnos meséskönyvünk alig van, ugyanakkor szépirodalmi kiadványokat kaptunk a magyarországi érdi Egymásért Alapítványtól, míg a pedagógusszövetség eljuttatja hozzánk a Szitakötő ismeretterjesztő gyermekfolyóirat példányait, s nagyon örülünk az ugyancsak tőlük kapott ukrán-magyar szótáraknak.

Szemléltetőeszközökkel - legalábbis ami az ukrán nyelvűeket illeti - elég jól el van látva az iskola, s részben a járási oktatási osztály, részben pedig a KMPSZ jóvoltából jutottak hozzá a nevezett segédeszközökhöz. A szürtei központú Dorcas református egyházi segélyszervezet emellett írószerekkel, bútorokkal, szappannal segíti a tanintézetet, az érdi Egymásért Alapítvány pedig szintén bútorokkal, írószerekkel, valamint folyóiratokkal sietett a segítségükre. Nem rendelkeznek viszont a szükséges audiovizuális segédeszközökkel.

- Amint kiírják a különböző pályázatokat, mindegyikre jelentkezünk, ám az utóbbi időben, sajnos, semmit sem nyertünk - panaszolja az iskolaigazgató. - Tavaly is pályáztunk sporteszközök, valamint egy vetítőgép beszerzésére, ám a KAMOT - kerethiányra hivatkozva - most is elutasította a pályázatunkat. Nyilván tudják, hogy következetesen KMKSZ-es beállítottságú vagyok, s úgy látszik, a KAMOT nem a magyar gyermekek érdekeit nézi, hanem azt, hogy kik rokonszenveznek az UMDSZ-szel, miközben a Pedagógusszövetség az igazgatók beállítottságától függetlenül támogatja a kárpátaljai magyar iskolákat. Véleményem szerint ez is jelzi a két szervezet közötti különbséget...

- Mi azért az idén is belevágunk a pályázatírásba - folytatja. - Szeretnénk ugyanis beszerezni egy CD-lejátszót, valamint egy hangosító berendezést, mert jelenleg mindig a helybeli református egyházközség felszerelését kérjük kölcsön a rendezvényeinkre...

Végezetül pedig szóljunk pár szót az iskola állagáról.

- Kár, hogy megnyirbálták a járási oktatási osztály költségvetését, pedig az utóbbi időben már támogatni kezdtek bennünket - fejti ki Sőtér Géza. - Tavalyelőtt állami támogatásból megjavítottuk a tető egy részét, a múlt évben pedig - a járási oktatási osztály finanszírozása mellett - teljesen átfedtük a tornatermet. De szükség lenne az egész tetőzet felújítására, valamint az ablakok és az ajtók cseréjére, korszerű mellékhelyiségek kialakítására.

Reméljük, a tervek mihamarabb valóra válnak, s a tavalyi egy sikeres érettségiző helyett is minél több folytathatja tanulmányait.

Lajos Mihály