Csernomirgyin, a nem diplomatikus diplomata

2009. február 27., 09:00 , 424. szám

Újabb orosz-ukrán botrány kerekedett a napokban a meglehetősen szabad szájú kijevi orosz nagykövet, Viktor Csernomirgyin egy különösen otromba nyilatkozatának "köszönhetően".

Mint kiderült, a diplomáciai csetepaté kiváltója az a Komszomolszkaja pravda című lapban február 11-én megjelent nyilatkozat lehetett, melyben az orosz nagykövet az ukrán politikai helyzetet értékelte, s a tőle megszokott "közvetlenséggel" mondta el véleményét az ország vezetőiről.

Így például Moszkva és Kijev viszonyát érintve Csernomirgyin kijelentette: "Ezzel az ukrán vezetéssel nem lehet megállapodni. Ha más emberek jönnek majd - meglátjuk. Feltétlenül józanok jönnek majd, normálisak." Kommentálva a Viktor Juscsenko ukrán elnök és Julija Timosenko kormányfő közötti nézeteltérést a Moszkvával kötött gázmegállapodások miatt, az orosz követ elmondta: "Igen, marakodnak egymás között. ... Ő (Timosenko - a szerk.) aláírta az Ukrajna számára szükségeset, mire az (Juscsenko) most beléköt: hol a pénz?" Juscsenkót Csernomirgyin így jellemezte: "Látszatra mintha normális ember volna. ... És ez az ember most hirtelen ilyennek mutatta magát. Semmiképpen sem hasonlít rá. Na, semmiképpen, öljenek meg, nem képes ő ilyesmire. Azonban mégis csinálja. Valaki segíti."

A cikk megjelenése után Csernomirgyint bekérették az ukrán külügyminisztériumba, ahol Volodimir Ohrizko külügyminiszter tiltakozását fejezte ki az orosz nagykövetnek "Ukrajnával kapcsolatos barátságtalan, nem diplomatikus értékelései, kommentárjai és kijelentései" miatt. A miniszter rámutatott, hogy "a nagykövet ilyen cselekedetei ellentétesek a Bécsi Konvenciónak a diplomáciai érintkezéssel kapcsolatos kitételeivel, a diplomáciai etika és a nemzetközi jog normáinak súlyos megsértését jelentik és összeegyeztethetetlenek az állomáshelyén tartózkodó diplomáciai képviselet vezetőjének státusával". Csernomirgyint figyelmeztették, hogy a Bécsi Konvenció értelmében persona non gratának, azaz nemkívánatos személynek nyilváníthatják.

Mint várható is volt, Oroszország értetlenkedve fogadta az ukrán lépést, mondván, a nagykövet kijelentésében semmi sértőt nem találtak. Meglehet, némileg otrombán fogalmazott, mondandója mégis tükrözte az ukrán hatalom felső köreiben uralkodó helyzetet - közölték illetékesek az orosz külügynél. Moszkvában úgy látják, ezzel a konfliktussal a két ország között az év elején tető alá hozott gázegyezmények megkötéséért akarnak bosszút állni a nagyköveten.

Maga Csernomirgyin sem tűnt megszeppentnek a történtek miatt. "Engem ez nem izgat, nem vagyok abban a rangban, hogy ijesztgethessenek. Engem az országunk irányított Kijevbe és a kétoldalú orosz-ukrán kapcsolatokért felelek" - közölte az orosz exkormányfő.

Mint várható is volt, az esetnek sokkal inkább belpolitikai következményei lettek, semmint külpolitikaiak.

Maga Julija Timosenko kormányfő például megpróbálta távol tartani magát a történtektől, ugyanakkor a kormány részéről hivatalosan közölték, hogy a külügyminisztérium nem egyeztette Csernomirgyinnel kapcsolatos lépését a miniszteri kabinettel. Ezzel kimondatlanul is arra utaltak, hogy Volodimir Ohrizkót Viktor Juscsenko jelölte a külügyminiszteri posztra, s a diplomata így az államfő utasításait hajtotta végre, amikor bekérette a külügybe az orosz nagykövetet. Az esetet kihasználta az ellenzéki Régiók Pártja is, amely mindjárt Ohrizko menesztését követelte a külügyi tárca éléről, s ebben számos kormánypárti, mindenekelőtt BJUT-os politikus is támogatta őket.

Az elnöki titkárságon meglehetősen visszafogottan reagáltak a történtekre, hangsúlyozva mindazonáltal, hogy Ohrizko úgy járt el, ahogyan egy diplomatának országa érdekében el kell járnia hasonló helyzetben. Nem hivatalosan egyes, az ukrán elnökhöz közel álló elemzők az Ohrizko elleni támadást is a Julija Timosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő között létrejött állítólagos titkos megállapodásnak tudják be, amelynek lényege, hogy Oroszország támogatja az ukrán kormányfőt Viktor Juscsenkóval szemben.

Eközben Viktor Csernomirgyin a markába nevethet, hiszen az ukrán hatalom ismételten alátámasztotta azt, amiről ő valóban meglehetősen szokatlan hangnemben beszélt nyilatkozatában. Ráadásul beigazolódott, hogy Ukrajnával büntetlenül lehet lekezelően bánni, hiszen képtelen kiállni önmagáért.

hk