Dr. Nagy Attila: Minden esetben egyedi döntés születik

Megkérdeztük: változott a vízumkiadás?

2009. február 27., 09:00 , 424. szám

Olvasóink jelezték, hogy az utóbbi időben többen a vártnál rövidebb (vagyis a 90 helyett 45 napos - a szerk.) magyarországi tartózkodást lehetővé tevő vízumot kaptak, illetve úgy hallották, változott a vízumkiadás rendje. Arról, hogy mindebből mi az igazság, dr. Nagy Attilát, a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusának vezető konzulját kérdeztük.

- Nem történt változás a vízumkiadás szabályaiban és rendjében, illetve az EU és Ukrajna közötti vízumkönnyítési megállapodás is változatlan, tehát továbbra is a régi feltételek mellett adjuk ki a schengeni vízumot - tájékoztatott Nagy Attila. - Hangsúlyozni kell, hogy minden vízumkérelem ügyében egyedi határozat születik, azaz valamennyit önállóan mérlegelik az adott ügyben eljáró konzulok. Hogy azután az egyes esetekben milyen döntést hoznak, az attól is függ, hogy milyenek a támogató dokumentumok.

- Olyan körülmények sem játszhatnak közre, amelyek most a korábbinál nagyobb szigorra ösztönöznék a konzulokat?

- Kizárólag a schengeni vízumkiadási kódex, illetve a közös konzuli utasítások vezérelnek bennünket, azaz az eddig is érvényes jogszabályok szerint adjuk a vízumot, nincs változás. Előfordulhat persze, hogy amennyiben a vízumigénylő először készül Magyarországra, és korábban soha nem volt még schengeni vízuma, esetében érvényesül az a schengeni szabály, miszerint első alkalommal nem adható többszörös beutazást, hosszú tartózkodást lehetővé tevő vízum. Ezt a szabályt azonban nem áll módunkban kikerülni.

pszv