Elérte Kárpátalját az influenzajárvány

2009. február 27., 09:00 , 424. szám

Ukrajnában az influenzajárvány miatt mintegy 600 iskolában szünetel a tanítás, főként a keleti, déli és középső országrészekben - közölte az egészségügyi minisztérium sajtószolgálata. Kárpátalján a megbetegedések száma még nem éri el a járványküszöböt, Munkácson azonban már bezártak az iskolák és az óvodák.

Az ukrán oktatási tárca hét végi adatai szerint 260 400 tanulót érint az iskolai járványszünet, ami a tanulói létszám 5,7 százaléka.

Kárpátalján az influenzás és felső légúti fertőzéses esetek száma egyelőre jóval a járványküszöb alatt van - mondta el Szvitlana Oberemko, a Kárpátaljai Megyei Közegészségügyi és Járványügyi Állomás epidemiológiai osztályának vezetője. A szakember szerint a megyében a múlt héten mindössze 3733 betegnél észleltek influenzára emlékeztető tüneteket. A múlt hét elején az ungvári iskolákból a tanulók 14,8 százaléka, az óvodákból pedig a gyermekek 15,8 százaléka hiányzott influenza jellegű megbetegedés miatt.

Máris tanítási szünetet rendeltek el viszont az influenza terjedése miatt Munkács valamennyi iskolájában és bezárták a város valamennyi óvodáját. Lengyel Zoltán polgármester rendelete értelmében Munkács 25 óvodájában, 21 iskolájában és valamennyi oktatáshoz kötődő intézményében megelőzési céllal járványszünetet tartanak hétfőtől - közölte a rendkívüli helyzetek minisztériuma Kárpátalja megyei főosztályának sajtószóvivői irodája.

A múlt évben egyébként Ukrajnában először Kárpátalján érte el az influenzás megbetegedések aránya a járványküszöböt, s rendeltek el emiatt tanítási szünetet. (Kárpátalja/MTI/zakarpattya.net.ua)