Kihűlhetnek a radiátorok Ungváron és Munkácson

2009. február 27., 09:00 , 424. szám

Ungváron és Munkácson leállhat a központi fűtés gázszállítási keretszerződés hiányában - jelentette be Oleg Havasi, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnöke.

A kormányzó múlt pénteki interjújában rámutat, hogy a Gaz Ukrajini állami vállalat adatai szerint Kárpátalja megyében az önkormányzati távhőszolgáltató vállalatok elszámolási mutatója a felhasznált földgázért egyike a legrosszabbaknak az országban. Konkrét számokkal erre vonatkozólag ugyan a megyei közigazgatási hivatalnak a kormányzói interjút közzétevő információs és társadalmi kapcsolatokért felelős főosztálya sem tudott szolgálni, arra azonban rámutatnak, hogy az autonóm fűtési rendszerrel rendelkező lakossági fogyasztók elszámolási mutatója a felhasznált földgázért meghaladja a 100 százalékot.

A kormányzó rámutatott azokra az okokra is, amelyek a jelenlegi helyzetet előidézték. "Némelyek makacsul nem kívánják megérteni, hogy a gáznak, ebből következőleg pedig a melegnek és a civilizáció egyéb áldásainak megvan az ára, és azokért ugyanúgy fizetni kell, mint mondjuk a kenyérért. A távhőszolgáltatásért való alacsony szintű elszámolás következménye, hogy Ungvár és Munkács nem kaphat gázszállítási keretet, ebből következőleg pedig fennáll a fűtőházak lekapcsolásának veszélye. Mára az Uzs-teplo 7,9 millióval, a Munkacsev-teplo 2,7 millió hrivnyával tartozik (az elmúlt évek adóssága nélkül). Ezért még egyszer azzal a kéréssel fordulok mindenkihez, hogy idejében számoljon el a felhasznált melegért, melegvízért stb." - mondta a kárpátaljai kormányzó. Szavai szerint 9,9 ezer kárpátaljai család élt a szubvencióhoz való jogával, azonban ez még "távolról sem mindenki, aki szubvenciót kaphatna".

A kormányzó azt állítja, hogy a jelenlegi helyzetben nem csak a fogyasztók a hibásak. Mint Havasi rámutatott, a Gaz Ukrajini november-február hónapokért nem végezte el az elszámolást a lakosságot megillető kedvezményekért és szubvenciókért, miközben a megye minden ehhez szükséges anyagot beszolgáltatott, s az adósság így 21,3 millió hrivnyát tesz ki.

Szavai szerint javulhatna az elszámolási mutató, ha a távhőszolgáltató vállalatok képesek volnának megfizetni a hőenergia tarifái és a reális költségek különbözetét, mivel "mint ismeretes, a mai tarifák nem felelnek meg a szolgáltatás önköltségének". "Ugyanakkor az év eleje óta a megye egyetlen hrivnyát sem kapott az állami költségvetésből ennek a különbözetnek a fedezésére. A kormány mostanáig nem fogadta el az ezen eszközök felhasználására vonatkozó határozatot. Ezért a tartozás továbbra is nőni fog. És, mint mindig, a magas rangú, egyébként meleg irodákban ülő kormányhivatalnokok tehetetlenségének túszai az egyszerű emberek Ukrajna minden régiójában" - jelentette ki Havasi.

Hasonlóan kritikus a helyzet a távhőszolgáltatással Ukrajna számos régiójában. A Krím félszigeten a tartozások miatt még a múlt héten megszüntették a városi fűtőházak gázellátását. Szünetel a fűtés Dyipropetrivszkben, s veszélybe került a távhőszolgáltatás Donyeckben és Harkivban is.

szcs