A gazdasági válság árnyékában

KMKSZ-fórum a főiskolán

2009. március 6., 09:00 , 425. szám

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Esztergom termében tartotta az elmúlt szombaton soros ülését a KMKSZ választmánya.

Kovács Miklós elnök beszámolójában hangsúlyozta: "Ma az ukrán belpolitika legfontosabb kérdése az, hogy lesz-e államcsőd Ukrajnában." Majd az ukrán gazdasági és politikai helyzet elemzése után kiemelte, hogy a nemzetközi hitelminősítő intézetek kedvezőtlen országértékelése miatt a hitelpiacon senki nem akar a csődközelbe jutott ukrán államnak kölcsönt adni. Legfeljebb politikai okok miatt húzhatják ki a nagyhatalmak Ukrajnát a csődből, a dominóeffektust elkerülendő. Az IMF és a többi nemzetközi hitelforrás viszont a kölcsön fejében komoly vállalásokat kér, például Ukrajnának egyensúlyba kellene hoznia a költségvetését, vissza kellene fognia az állami kiadásokat. Ami egyben azt is jelentené, hogy nagyon kegyetlen megszorító intézkedéseket, egy Timosenko-csomagot kellene a miniszterelnöknek elfogadtatni Ukrajnában, mindezt élesedő politikai szembenállás idején, az elnökválasztást megelőzően. Julija Timosenko politikai ambíciói miatt kivár, amennyiben lehetséges, nem vezeti be a népszerűtlen megszorító intézkedéseket, így viszont senki nem tudhatja, hogy mire számíthat Ukrajnában – hangsúlyozta Kovács Miklós, majd így folytatta: "Papírforma szerint legközelebb a jövő év elején lesz elnökválasztás, emiatt a jelenlegi veszélyes helyzet még egy évig megmarad."

Ami az anyaországgal ápolt kapcsolatokat illeti, a KMKSZ elnöke elmondta, hogy a magyar miniszterelnök egy múlt év végi találkozón kijelentette, hogy bár válság van, de a határon túli magyaroknak szánt támogatásokra ez nem hat ki. Ezt azóta Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára és Faller Jenő külügyi államtitkár is megerősítette. A jelekből ítélve Magyarországon egyelőre marad az eddigi határon túli politika, ami intézményeink és programjaink életben tartását remélhetőleg biztosítani fogja.

Végül így összegezte az elnök: "Válság idején a túlélés a legfontosabb feladat, nem most kell grandiózus tervekkel előállnunk. A túlélés egy minimalistának tűnő, de józan célkitűzés, ami a válságok logikája szerint azt is jelenti, hogy ha megmarad a szervezet, akkor a végén erősebb lesz, mint a válság előtt."

Kiegészítve az elhangzott beszámolót Brenzovics László, a KMKSZ és a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke, a gazdasági válság közvetlen, Kárpátaljára gyakorolt politikai és gazdasági hatásait latolgatta. Hangsúlyozta: "Nincs remény arra, hogy a magyarság számára hátrányos kultúrpolitika a jövő év elején esedékes elnökválasztásig megváltozzon. Ráadásul, ahogy egyre mélyül a válság, egyre inkább ellenségképre van szüksége az ukrán politikának. Emiatt kell rendkívül óvatosnak lennünk minden lépésünkkel kapcsolatban, azonban nem szabad föladnunk semmit a mi érdekeinkből. Úgy kell túlélni, hogy mi nem mondunk le semmifajta jogunkról, amit a hatályos törvények és a nemzetközi szerződések számunkra megadtak és garantáltak." A Kárpáti Ukrajna állam kikiáltásának hetvenedik évfordulója alkalmából keltett hisztéria kapcsán az alelnök kijelentette: "Azt hiszem, egyetértünk abban, hogy mi kárpátaljai magyarok ebben a dologban nem vagyunk hibásak, ebben bűnünk nincs, emiatt nekünk megbánni nincs mit."

Milován Sándor alelnök egyetértve a felszólalókkal hozzáfűzte: "Hogy hol fog befejeződni ez a válság, azt nem tudjuk, de egyet már tudunk – egy eszmevilágot, elképzelést, a liberális gazdaságpolitikai elveket megbuktatta. Ennélfogva az államok fontossága nagyobb lesz a jövőben, mint eddig volt."

A választmány egyhangúlag elfogadta a KMKSZ huszadik, jubileumi közgyűlésének a napirendjét, mindannyian egyetértettek abban, hogy a közgyűlés kezdetén bemutatnak egy filmet a KMKSZ 1989-es ungvári alakuló üléséről.

A beszámolóhoz többen hozzászóltak az ukrán oktatáspolitikában tapasztalható kisebbségellenes lépések kapcsán. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke kijelentette: "A sajtóhírek ellenére nem a 461. számú rendelet az oka magyar oktatási rendszerünk megroggyanásának. Az igazi ok az emelt szintű érettségi vizsgaközpontok bevezetése, mert ott csorbul leginkább az esélyegyenlőségünk." Az elnök asszony hangsúlyozta, hogy a KMKSZ volt az első szervezet, amely már 2007-ben felemelte hangját a rendelet ellen, majd arra kérte a választmány tagjait, hogy tegyenek meg mindent a magyar iskolarendszer megmentéséért.

A választmányi ülés előtt Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke ünnepélyesen átadta Káposztay János főiskolai hallgatónak a Fodó Sándor-ösztöndíjat, amelyet a KMKSZ elnöksége pályázat alapján évente ítél oda annak a felsőoktatatásban tanuló hallgatónak, aki tanulmányai mellett jelentős közösségszervező munkát fejt ki a magyarság érdekében.

Badó Zsolt