Sugárbetegséget kaptak a mozdonyvezetők?

Ipari röntgennel vizsgálták a szerelvényt

2009. március 6., 09:00 , 425. szám

Sugárbetegségre utaló jeleket észleltek magukon azok a kárpátaljai mozdonyvezetők, akiknek a szerelvényét ipari röntgennel világították át a Palló-Mátyóc vasúti határátkelő szlovák oldalán.

A szlovákiai Mátyóc vasútállomásán 2007-ben helyezték üzembe azt a nagy teljesítményű ipari röntgenberendezést, amely az ukrán-szlovák határon átkelő tehervonatok vagonjainak átvilágítására szolgál. Akkor az ukrán fél ahhoz kötötte a készülék alkalmazását, hogy a szerelvény kiszolgáló személyzete, így például a mozdonyvezetők nem lesznek kitéve az emberre engedélyezett dózis többszörösét kitevő sugárzásnak - írja a Tribuna c. lapra hivatkozva a Mij Csop internetes kiadvány.

Ez év elején azonban több esetben átvilágításra került a szerelvényeket vontató ukrán mozdony is, a mozdonyvezetőkkel egyetemben. Így történt ez február 13-14-én is. A történtekre a szlovák fél mindeddig nem szolgált magyarázattal. Tény azonban, hogy a kárpátaljai mozdonyvezetők nem sokkal a határátlépést követően rosszul lettek: megnőtt a vérnyomásuk, szédülésre, fejfájásra, hányingerre és általános gyengeségre panaszkodtak. Mentővel szállították be őket a nagykaposi kórházba, ahol tüneti kezelésben részesítették őket.

Ezt követően a két vasutast a további megfigyelés és gyógykezelés elvégzése céljából átszállították az Ungvári Vasúti Kórházba, ahol a mai napig kezelgetik őket.

Sőt. Nem sokkal azután, hogy befektették őket az ungvári kórházba, két további kollégájukat is hasonló tünetekkel szállították be, akik ugyanazon a vonalon teljesítenek szolgálatot.

Elmondásuk szerint a kórházban folyamatosan végzik rajtuk a vizsgálatokat, ám diagnózist mindmáig nem állítottak fel az orvosok. A betegeket nem hivatalosan úgy tájékoztatták, hogy Ungváron nem áll rendelkezésre olyan szakorvosi és műszeres háttér, amellyel az esetleges sugárfertőzés tényét vagy mértékét meg tudnák állapítani.

Az Ungvári Vasúti Kórházban fekvő mozdonyvezetők állapota - elmondásuk szerint nem javul -, s arra gyanakodnak, hogy az illetékesek megpróbálják eltusolni a velük történteket.

pp