Torkos csütörtök

Télbúcsúztató rendezvény a főiskolán

2009. március 6., 09:00 , 425. szám

A Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusának felkérésére került sor a múlt csütörtökön Beregszászban a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai magyar Főiskolán arra a télbúcsúztató közös rendezvényre, melyre meghívást kapott sok, a kárpátaljai magyar köz- és kulturális életet képviselő személy.

A beregszászi magyar konzulátus kereste meg a Rákóczi-főiskolát a közös rendezvény megszervezésének ötletével - ismerhettük meg az előzményeket dr. Orosz Ildikónak, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a beregszászi főiskola elnökének köszöntőjéből. Végül a sok egyeztetés után a hamvazószerda utáni csütörtökre sikerült kitűzni a rendezvény napját, amelyet a néphit egyes vidékeken torkos csütörtökként emleget, mikor egy napra feloldja a böjtöt takarékosságból, úgymond a maradék elfogyasztása érdekében. "Arra gondoltunk, hogy ezt a szokást itthon is meg lehetne esetleg honosítani" - jelezte Orosz Ildikó. A főiskola elnöke emlékeztetett, hogy idén több szempontból is jeles napra esett a rendezvény, hiszen február 26-án született Fodó Sándor, a kárpátaljai magyarság érdekvédelmének 2005-ben elhunyt karizmatikus alakja, s húsz évvel ezelőtt e napon alakult meg Ungváron a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ). A jelenlévők közül "mindenki a KMKSZ és a Fodó köpönyege alól bújt ki, mert azóta ugyan osztódtunk, de nem szaporodtunk" - emlékeztetett az évforduló jelentőségére az est háziasszonya. Hozzátette: "Legyen ez a mai alkalom, ha már így egybeesett a közös ünneplésünk, egyfajta kedélyes est, ahol egyesek akár újra egymásra találhatnak."

A télbúcsúztató ünnepség és a KMKSZ évfordulójának véletlenszerű egybeesése egyfajta üzenetet is hordoz - jelezte beszédében dr. Soós Kálmán, a Rákóczi-főiskola rektora. Mint emlékeztetett, 1944 után húsz évvel ezelőtt nyílt alkalma először a kárpátaljai magyarságnak érdekvédelmi szövetsége létrehozására - akkor mondhattuk ki először hivatalosan is, hogy a kárpátaljai magyarság a magyar nemzet része. "Akkor azt hittük sokan, hogy elbúcsúztattuk a szovjetrendszert az összes telével. Azonban rá kellett jönnünk azóta, hogy ebben a térségben mintha összezavarodtak volna az éghajlati övek, minthogyha az évszakok sem úgy váltakoznának, hiszen alig találunk a kikeletre, a kibontakozásra utaló jeleket, holott azt gondoltuk, hogy a kárpátaljai magyarságra egyre jobban fog sütni a nap, folyamatosan tavaszban és nyárban fogunk élni" - mondta a szónok. Napjaink eseményei azonban nem erre vallanak, gondoljunk csak az iskoláinkat veszélyeztető sötét felhőket sodró zord szelekre - mutatott rá Soós Kálmán. Ilyen körülmények között nehéz búcsúztatni a telet - mondta: "Szakavatott meteorológusoknak kellene lennünk, hogy megmondjuk, hogyan váltakoznak a jövőben a kárpátaljai magyarság évszakai." "Ha ezt az előbbi értelemben vett telet nem is, de ezt a mindennapit, amely az ablakon túl látható, talán el tudjuk búcsúztatni, s ehhez kínál szórakoztató műsort a rendezők szándéka szerint ez a farsangi rendezvény" - mondta végezetül Soós Kálmán.

"Azt szerettük volna, hogy így, a tél utolján a magyarság összejöjjön Beregszászban, találkozzon egymással, beszélgessen - hangsúlyozta Bacskai József beregszászi főkonzul. - Búcsúztassuk el ezt a fránya telet, felejtsük el a problémáinkat, hogy világgazdasági válság van, beszélgessünk egymással, s mindannyian érezzük jól magunkat ezen az estén." A főkonzul a továbbiakban köszönetet mondott a szervezésért a beregszászi főiskolának, illetve a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színháznak, amiért bemutatják műsorukat ezen az estén. "Legyen ez az este egy hagyomány megteremtésének első lépése, amit jövőre folytatunk. Tényleg jöjjön el a kikelet, ami mindnyájunk számára annyira fontos" - mondta befejezésül Bacskai József.

A továbbiakban a beregszászi színház művészei léptek színpadra a főiskola impozáns Kossuth téri épületének Esztergom termében. Az alkalomhoz illő műsorukat Rejtő Jenő tréfás jeleneteiből, vidám kuplékból állították össze, de elhangzott többek között Csokonai Köszöntője is.

A nagy tapssal jutalmazott műsor után az est több mint kétszáz vendége átvonult a Gross Arnold terembe, ahol gazdagon terített büfé várta őket a beregszászi konzulátus jóvoltából. A hidegtálak és saláták bőséges kínálata mellett kóstolhattunk borjúpörköltet zsidó módra, csirkemell-paprikást és beregi töltött káposztát is. Az italsorból kiemelkedtek a tokaji borok, melyek a programfüzet tanúsága szerint a "konzuli közösség ízlése szerint" kerültek az asztalra a tömény szeszek és üdítők mellé. A hangulatos beszélgetéshez, tánchoz való zenét Halász László zenekara szolgáltatta.

szcs