Zicherman Sándor kiállítása Ungváron

2009. március 6., 09:00 , 425. szám

A kárpátaljai származású Zicherman Sándor alkotásaiból nyílt retrospektív kiállítás múlt pénteken Ungváron a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeumban.

Az 1935-ben Ungváron született, de Beregszászhoz is számos szállal kötődő alkotó több mint fél évszázados munkásságát mintegy másfélszáz festmény, grafika és kisplasztika hivatott bemutatni a Boksay-múzeumnak az idei szigorú télben jéghideg falai között. Igaz, a festmények egy jelentős hányada az elmúlt néhány év terméséből került ki, ám a megnyitó alkalmából összegyűlt barátai és művésztársai szerint ez is csak az immár hetvenes éveiben járó művész töretlen élet- és munkakedvét igazolja. Miután Erfán Ferenc, a múzeum igazgatója hivatalosan is megnyitotta a kiállítást, Zicherman Sándor így vallott erről lapunknak: "Az élet időben és lehetőségekben végtelen. A munkáimban mindig azt igyekeztem átadni, amit abban a pillanatban láttam. Ha természet után dolgozom, nevetséges volna az északi sarkon Közép-Ázsiát festeni, vagy Közép-Ázsiában Kárpátalját. Ha valami engem megfog, igyekszem megtalálni azt az adekvát formát, stílust, amivel a legjobban alá tudom húzni, hogy mit akarok átadni másoknak. Ha megnézik a munkáimat, láthatják, hogy igyekszem harmóniára, optimizmusra, életszeretetre törekedni. Sok napsugarat és rendet igyekszek belevinni a munkáimba. Mivel a minket körülvevő világ annyira destruktív és rendetlen, arra törekszem, hogy legalább a képeimen legyen valami rend. Ezért vittem beléjük ezeket a koktélokat is a kubizmusból, szuprematizmusból. Különböző erővonalakat próbálok harmonizálni a valósággal, remélem, sikerrel."

A művész valaha a lembergi és a leningrádi művészeti főiskolákon folytatta tanulmányait, majd bejárta az akkori Szovjetuniót, hogy végül a rendszerváltást követően Budapesten telepedjék le, s a szovjet-orosz és a magyar festőtársaságok tagjaként kiállításaival Európát is bebarangolja. Az évtizedek során azonban sohasem feledkezett meg Kárpátaljáról. Erről tanúskodik egyebek mellett, hogy alkotói pályájának ötvenéves évfordulójára 2006-ban Munkácson rendezett egyéni tárlatot.

A művész most megnyílt kiállítása március 25-ig tekinthető meg a Boksay-múzeumban.

hk