Fizetőssé válhat Ukrajna?

2009. március 13., 09:00 , 426. szám

Fizetőssé válhat az Ukrajnába történő beutazás a schengeni zóna tagállamainak állampolgárai számára, ha az ukrán külügy elfogadja az ezzel kapcsolatos ellenzéki indítványt.

Beutazási illeték kiszabását javasolja az ellenzéki Régiók Pártja az európai uniós országok állampolgárai számára - írja az ukrán UNIAN hírügynökség Leonyid Kozsarának, a párt parlamenti képviselőjének brüsszeli nyilatkozatára hivatkozva.

Az ukrán külügy és az ország közvéleményének türelmét egyre inkább próbára teszi, hogy az Európa Unió által már egy esztendeje megígért egyszerűsített vízumkiadási rend az ukrán állampolgárok tekintetében mind a mai napig nem lépett érvénybe, mondta a képviselő. "Mivel az EU egyelőre semmilyen hajlandóságot nem mutat a schengeni vízumok ingyenessé tételére, Ukrajnának ennek megfelelő intézkedéseket kell tennie" - idézi Kozsarát az UNIAN. A legnagyobb ukrán ellenzéki párt parlamenti frakciójának tagja Törökországot és Thaiföldet hozta fel példának, ahol szintén beutazási illetéket kérnek a schengeni övezet tagállamainak állampolgáraitól.

A politikus emlékeztetett arra, hogy Ukrajna még 2005-ben egyoldalúan eltörölte a vízumkötelezettséget az európai országok, az USA, Kanada s több más ország állampolgárait illetően. A kölcsönösség elve azonban ebben a tekintetben mind a mai napig nem valósult meg.

pp