Kémügynek indult, nemzetiségi kérdés lett

Román diplomatákat utasítottak ki Ukrajnából

2009. március 13., 09:00 , 426. szám

Az aknaszlatinai autonóm körzet létrehozásának előmozdítása miatt utasítottak ki román diplomatákat Ukrajnából. Egy kémügynek indult történetből így lett nemzetiségi kérdés.

A napokban arról cikkezett az ukrán sajtó, hogy kiutasítottak Ukrajnából két román diplomatát. Állítólag az érintett diplomatákat bekérették az ukrán külügybe, ahol azonban sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták a hírt. Diplomáciai források szerint ugyanakkor azzal indokolták a kiutasítást, hogy Románia kijevi katonai attaséja és a csernovci főkonzulátus titkára "Ukrajna biztonságának ártó cselekményeket hajtottak végre" és megsértették a diplomáciai és konzuli érintkezést szabályozó konvenciókat. Az esetről beszámoló Ukrajinszka pravda című kijevi lap szerint a diplomaták unionista és szeparatista hangulatokat keltettek az ukrajnai románság körében, titkon társadalmi és kulturális szervezeteket pénzeltek, amelyek ukránellenes eszméket propagáltak.

Másrészt, mutatnak rá a lap forrásai, Románia az Európai Unió és a NATO eszközeit felhasználva beavatkozott Ukrajna belügyeibe, többek között annak nyelvpolitikájába. Állítólag a szomszéd állam mesterséges okokat fabrikált, hogy a nemzetiségi kisebbségek jogainak megsértésével vádolhassa meg azon szomszéd országokat, köztük Ukrajnát is, ahol román kisebbség él.

Ukrajna délnyugati régióiban Bukarest a konzuli intézmények, valamint nem hivatalos társadalmi szervezetek által aktív románbarát és szeparatista közhangulatot kelt - állítják az Ukrajinszka pravda diplomáciai forrásai, szerintük már folyamatban van az úgynevezett aknaszlatinai autonóm körzet létrehozásának ügye. Az információkból az is kiderül, hogy a román fél állítólag gátolja a tengerjáró hajók közlekedésére is alkalmas Duna-Fekete-tenger csatorna projektjének megvalósítását.

Külügyi források emlékeztetnek, hogy a konfliktus akkor robbant ki a két ország között, amikor nemrégiben két ukrajnai követségi munkatársat kiutasítottak Romániából kémkedés miatt. A Zerkalo nyegyelji című hetilap ukrán védelmi minisztériumi forrásokra hivatkozva arról ír, hogy nem ez az első eset, amikor ukrán diplomatákat kémkedéssel vádolnak: ukrajnai katonai attasékat utasítottak már ki Kanadából, Oroszországból és Grúziából is.

A mostani konfliktusnak ugyanakkor van egy másik, a kárpátaljai magyarságot is érintő aspektusa, mutatnak rá megfigyelők. Az ukrán külügy reagálása ugyanis arra vall - amennyiben helytállóak az idézett lapértesülések -, hogy Ukrajnában a kisebbségek jogait és jogos követeléseit pillanatokon belül külső erők ellenséges tevékenységének következményévé lehet átminősíteni, amennyiben az ukrán érdek úgy kívánja. (Kárpátalja/korrespondent.net)