Különóra magyarságból

Dinnyés József a főiskolán

2009. március 13., 09:00 , 426. szám

Nagy sikerű előadást tartott múlt pénteken Beregszászban Dinnyés József budapesti előadóművész és daltulajdonos, aki egy szál gitárral saját dalait, illetve magyar költők általa megzenésített verseit énekelve varázsolt csodálatos hangulatot a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola dísztermében.

A rendhagyó előadásra főiskolásokkal, középiskolás diákokkal zsúfolásig megtelt teremben dr. Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, imígyen emlékezve a művészre: "Akkoriban ismertem meg őt, amikor a Szovjetunió recsegni-ropogni kezdett. Frissdiplomásként, egyetemista barátainkkal Ungváron lelkesen hallgattuk Dinnyés József előadását, aki az európai szabad szellemet hozta el számunkra dalaival, s hozzájárult ahhoz, hogy bár még semmiféle kézzelfogható nyoma nem volt, mégis elhittük, hogy a kor szabadabb, s mi is szabadabban cselekedhetünk."

Kányádi Sándor híres anekdotáját újrafogalmazva a vers az, amit énekelni kell - hangsúlyozta előszavában Vári Fábián László költő, Dinnyés József jó barátja. Mint emlékeztetett, a magyar vers születése és első virágzása idején elképzelhetetlen volt még, hogy a költemény dallam nélkül szárnyaljon. "Dinnyés József az az ember, aki immár negyven éve énekel, verset olyan 35 éve - kortárs költőkét, de nemcsak magyarországiakét, hanem határon túliakét is. ... Munkássága nagyon szép példa arra, hogy a vers és a dallam újra megtalálták egymást, egymásra leltek" - mondta Vári Fábián László.

Azután színpadra lépett maga az előadó, s dalainak, előadásmódjának utánozhatatlan atmoszférájával pillanatokon belül hatalmába kerítette hallgatóságát. Elhangzott az énekes néhány saját dala, a műsor döntő hányadát azonban kortárs magyar költők általa megzenésített versei alkották.

Eközben Dinnyés József olyan természetességgel és könnyedséggel száguldozott térben és időben a Kárpát-medencében, ahogyan csak az tud, aki jó néhányszor bebarangolta azt az elmúlt évtizedekben, aki személyesen ismerte azokat, akiknek verseit szertevitte a magyarlakta területeken, aki maga is megélte mindazt, ami népével-nemzetével történt az elmúlt fél évszázadban határon innen és túl. A versekhez történetek is jártak szerzőjükről, születésük körülményeiről, mondandójukról, s úgy általában a huszadik századról. Szilágyi Domokos, Weöres Sándor, Kovács István, Oláh János, Péntek Imre, Utassy József, Szokolay Zoltán, Gál Sándor, Nagy István, Halász László, Ratkó József, Juhász Ferenc - íme egy kis ízelítő szellemi barangolásunk állomásaiból. A közönség ezen másfél óra alatt nem csupán passzív hallgatója volt a műsornak, hanem részese is, amennyiben Dinnyés József hangsúlyt fektetett rá, hogy egy-két fontosabbnak tartott strófát meg is tanítson közönségének, megízleltesse velük a versek sajátos dallamát, a közöséneklés örömét.

Jó néhányunk számára régi idők hangulatát elevenítette fel ez a délelőtt.

Az előadás után Dinnyés József megajándékozta a Rákóczi-főiskolát megjelent CD-inek egy-egy példányával.

hk