Tipikus UMDSZ-es hazugság

Ki ellenzi a szalókai határátkelőhely megnyitását?

2009. március 13., 09:00 , 426. szám

Az ungvári járási Szalóka községet javarészt magyar érzelmű, konzervatív emberek lakják. Döntő többségük a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség politikáját támogatja, ezt igazolják a korábbi választások eredményei. A községben jelenleg egyetlen más társadalmi szervezetnek sem működik alapszervezete, míg a KMKSZ-nek 504 tagja van a 780 lakosú községben - többek között így jellemezte a helyi KMKSZ-alapszervezet munkáját annak 20., jubileumi közgyűlésén Biró Sándor, Szalóka polgármestere. Ugyanakkor elmondta, hogy Szalókán határátkelőt szeretnének nyitni a helybéliek, és mint fogalmazott: "Fájlalom azonban, hogy mégsem támogattak egy Kárpát-medencei fórumon, amelyen két-két vezető képviselte a KMKSZ-t és az UMDSZ-t, s ahol ugyancsak volt egy kormányközi vegyes bizottsági ülés is, melyen a 2012-ig tervezett újabb magyar-ukrán határátkelők megnyitásáról szavaztak a határmenti vidékek vezetői. Eljutott hozzám olyan információ, hogy a KMKSZ két képviselője ott Szalóka ellen szavazott ebben a kérdésben, így kettő-kettő lett a szavazati arány. Én azt fájlalom, hogy pont a KMKSZ vezetői fordultak ellenünk. Eddig egyébként semmilyen formában nem támogatta a KMKSZ a szalókai határátkelőhely létesítését, az UMDSZ viszont támogatja az ügyünket.

Sajnálom, hogy Kovács Miklós nem jött el erre a közgyűlésre, jó lett volna személyesen tőle megkérdezni, hogy helytálló-e ez az információnk, és amennyiben igen, akkor mi annak az oka, hogy a mi vezetőink nem minket javasoltak."

Kérdésre válaszolva Biró Sándor polgármester azt is elárulta, hogy az általa elmondottakat a beregszászi Európa-Magyar Házban egy gyűlésen Dupka György UMDSZ -alelnöktől hallotta. Az említett gyűlésen Szalóka polgármestere mellett többek között jelen voltak a Magyar Köztársaság Kárpátaljára delegált konzuljai és egy államtitkár is. Később ezt az információt Biró Sándor kérdésére megerősítette Kőszeghy Elemér UMDSZ-alelnök is, akik Dupka Györggyel együtt képviselték az UMDSZ-t az említett kormányközi vegyes bizottsági ülésen.

Biró Sándor polgármester arra kérte a közgyűlésen jelen lévő tudósítónkat, tudakolja meg Kovács Miklós KMKSZ-elnöktől vagy Brenzovics László alelnöktől, hogy mi az igazság.

Kovács Miklós kérdésünkre a következőket válaszolta: "Nem létezik kormányközi vegyes bizottság, amelynek olyan összetétele lenne, amelyben az említett személyekkel együtt szerepelnénk. Én magam a nemzetiségügyi vegyes bizottságnak vagyok a tagja Gajdos Istvánnal együtt, amely azonban nem illetékes határátkelőügyben és egyébként sem tart szavazásokat. Semmilyen fórumon, semmilyen határátkelőhely megnyitását, bővítését, korszerűsítését nem elleneztem. Egyetlen határátkelőhely-ügy van, amihez volt valami közöm, az a kisszelmenci. Az ismert végeredménnyel.

A KMKSZ 20 éves történetének állandó kísérője, rosszakaróinak gátlástalan hazudozása. A hazudozók pedig előbb-utóbb lelepleződtek és megszégyenültek, akár kisebb, akár nagyobb ügyről volt szó."

B. Zs.