Visszaküldte az IMF Juscsenko és Timosenko közös levelét

Szigorodó elvárások Kijevvel szemben

2009. március 13., 09:00 , 426. szám

Ukrajna elnökének, kormányfőjének és az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) elnökének a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) múlt héten eljuttatott közös szándéknyilatkozatát átdolgozásra mindjárt vissza is küldték Kijevbe a nemzetközi pénzintézettől.

A szándéknyilatkozatnak is beillő levelet, melyet az IMF által még tavaly megítélt 16,5 milliárd dolláros stabilizációs hitel következő részletének lehívása érdekében fogalmaztak meg az ukrán vezetők, s amely a válság leküzdésére vonatkozó egyeztetett elképzeléseiket tartalmazta, a Zerkalo nyegyelji című hetilap szerint anélkül küldték vissza a feladóknak, hogy azt érdemben tárgyalták volna a hitelintézet vezetői.

Anatolij Sapovalov, az NBU elnöke még pénteken azt mondta az Inter tévécsatornának nyilatkozva, hogy a nemzeti bank teljesítette az IMF minden, a második hitelrészlet folyósítására vonatkozó követelését. Később azonban kitudódott, hogy Kijevben a levél tartalmát előzetesen nem egyeztették az IMF-fel. A Valutaalap állítólag reális sarokszámokat szeretne látni a költségvetésben, tovább csökkentené a hiányt, miközben emelné a gáz fogyasztói árát és a kommunális szolgáltatások díjszabásait, s a kormány által tervezettnél gyorsabb ütemben, évente emelné a nyugdíjkorhatárt is.

Korábban Jayla Pazarbaziolu, az IMF ukrajnai misszióvezetője üdvözölte az ukrán vezetők között létrejött tűzszünetet és a megállapodást a legsürgősebb teendők tekintetében. Mint ismeretes, Viktor Juscsenko elnök közölte, hogy arról állapodott meg Julija Timosenko kormányfővel és Volodimir Litvin házelnökkel, hogy áprilisban vagy májusban módosítják az idei költségvetést.

Julija Timosenko meggyőződésének adott hangot, hogy az idei költségvetés teljesíthető, s Ukrajna minden kétséget kizáróan megkapja az IMF-hitel második részletét. Viktor Juscsenko ugyanakkor jelentős külső hitelek nélkül tarthatatlannak tartja a büdzsét jelenlegi formájában. Volodimir Litvin pedig egy minapi interjújában úgy vélte, hogy a jelenlegi viszonyok között lehetetlen teljesíteni az IMF-nek a további együttműködés feltételeként szabott valamennyi követelését. (Kárpátalja/zn.ua/korrespondent.net)