A megyei hatalom elítéli a magyar emlékművek meggyalázását

2009. március 20., 09:00 , 427. szám

Némileg megkésve ugyan, de a megyei hatóságok is reagáltak a kárpátaljai magyar emlékhelyeket ért támadásokra.

A zakarpattya.net.ua internetes hírportál beszámolója szerint Oleg Havasi személyes felügyelete alá vonta az ungvári Petőfi-szobor és a vereckei honfoglalási emlékmű meggyalázásának ügyében indított vizsgálatot. Hétfőn a megye kormányzója találkozott Bogdan Tivodarral, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megyei főosztályának vezetőjével, valamint Pavlo Kononenkóval, a megyei belügyi főosztály vezetőjével, akik tájékoztatták a két cselekmény elkövetésének körülményeiről és a vizsgálat pillanatnyi állásáról. A találkozón döntöttek a két emlékmű őrzésének megszervezéséről.

A fenti intézkedéseken túl Oleg Havasi és Mihajlo Kicskovszkij, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke közös nyilatkozatot tett közzé a szóban forgó esetek kapcsán. A nyilatkozatban a megye vezetői szélsőséges vandál cselekményekként ítélik el a történteket, melyeknek célja "kétségbevonhatatlanul a nemzetiségek közötti ellentétek szítása". Ezért a megye lakóinak nevében bejelentik, hogy "a kárpátaljaiak határozottan elítélik a gonosztevők szélsőséges cselekedeteit, melyek az ukrán állam alapjainak aláásására, a nemzeti szimbólumok meggyalázására, a baráti népek nemzeti büszkeségének lábbal tiprására irányulnak."

A nyilatkozat szerzői emlékeztetnek a megye területén élő nemzetiségek hagyományosan békés együttélésére, s kijelentik, hogy éppen ezért társadalmunkban nem lehet helye a más népek iránti tiszteletlenség ilyen szégyenletes megnyilvánulásainak. Oleg Havasi és Mihajlo Kicskovszkij végül e vandál cselekedetek azonnali kivizsgálását és az elkövetők mielőbbi megbüntetését követeli a rendvédelmi szervektől a hétfőn közzétett nyilatkozatban.

hk