Gyorshajtók, vigyázat!

Hamis bírságok

2009. március 27., 09:00 , 428. szám

Nemcsak a közlekedési rendőröktől kell ezután tartaniuk a a túl gyorsan hajtó gépkocsivezetőknek, hanem figyelniük kell arra is, hogy a levélben kiküldött bírságról szóló csekket milyen számlaszámra fizetik be. Ugyanis, amióta a rendőrség fotózni kezdte a gyorshajtókat, és postán küldi meg nekik a felvételt és a kiszabott bírságról szóló csekket, a szélhámosságnak egy újabb válfaja jelent meg Ukrajnában.

A szélhámosok, akiknek nyilvánvalóan hozzáférésük van az állami közlekedésrendészeti felügyelet (GAI) adatbázisához (kijevi lapértesülések szerint az adatbázis megvásárolható a fővárosi könyvpiacon), olyan csekkeket küldenek a személygépkocsi-tulajdonosoknak, amelyeken az államkincstár valódi számlaszáma helyett - ide kellene befolyniuk a szabálysértőkre kirótt büntetéseknek - az ügyeskedők hamis számlaszámai szerepelnek. Jurij Lucenko belügyminiszter a mindinkább elharapódzó jelenség hatására felszólította a szélhámosok áldozatait, hogy jelentkezzenek a rendőrségen és tegyenek feljelentést. A megbírságolt gépkocsivezetőknek azt tanácsolja a miniszter, hogy figyeljenek oda arra, milyen számlaszám szerepel a bírságról kiállított csekken.

Mint a GAI sajtószolgálatánál elmondták, ezek a számlaszámok minden megyében különböznek, ezért a befizetés előtt célszerű tisztázni a bankban, hogy eljut-e a pénzünk a címzetthez, azaz az államhoz. (Kárpátalja/segodnya.ua)