Még nem érvényes a sebességhatár-emelés

Változások a közlekedési szabályokban

2009. március 27., 09:00 , 428. szám

Az ukrán kormány változtatásokat eszközölt a közlekedési szabályokban. A vonatkozó kormányrendelet értelmében a kötelező műszaki vizsgák közötti időszakban tilos az autók vizsgáztatása. Ugyancsak módosították a sebességhatárokat. (Lásd táblázatunkat)

Julija Timosenko kormányfő a kormányülésen megjegyezte, hogy sebességkorlátozásokat csak és kizárólag az útjavítási munkálatok idejére rendelhetnek el. A sebességhatár 20-30 kilométeres emelésével nem ért egyet Jurij Lucenko belügyminiszter, mivel szerinte az intézkedés a közlekedési balesetek számának növekedéséhez fog vezetni. Jelenleg az igazságügyi minisztérium vizsgálja a rendeletet, mely a tárca jóváhagyását követően léphet életbe.

Megkérdeztük a kárpátaljai illetékeseket, mikor várható a rendelet életbe lépése, mi a helyzet az itteni utakkal, és mennyire veszélyeztetné a közlekedést a sebességhatárok emelése. Viktor Pilip ezredes, a Kárpátaljai Megyei Közlekedésrendészeti Főosztály helyettes vezetője lapunk érdeklődésére elmondta: "Egyelőre szó sincs az újításokról, melyek bevezetése még nagyobb balesetveszélyt jelentene a többségükben rossz kárpátaljai utakon." Tájékoztatása szerint zajlik a közútjaink mentén elhelyezett közlekedési jelzőtáblák vizsgálata, és a feleslegeseket el fogják távolítani. Kárpátalján 3 537, 7 km az autóutak hosszúsága, ebből 128 kilométernyi országos jelentőségű, 207 kilométernyi regionális jelentőségű, 2 992, 7 kilométernyi pedig helyi jelentőségű.

A megyei közlekedésrendészet március 10-ei adatai szerint idén Kárpátalján 69 közlekedési balesetben 10 személy vesztette életét, és 85-en szenvedtek különböző súlyosságú sérüléseket. A balesetek több mint fele a rossz utak miatt következik be, több mint 25 százalékához pedig gyorshajtás vezet. (bj/kmu.gov.ua/smi.liga.net/dai.zakarpattya.net)