A nemzetpolitikai stratégiáról tárgyalt a KMKF

2009. április 3., 10:00 , 429. szám

A nemzetpolitikai stratégiáról tárgyalt és fogadott el dokumentumtervezetet múlt szerdán a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) külügyi és Európa-ügyi albizottsága. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget a budapesti tanácskozáson Kovács Miklós elnök képviselte.

Az albizottság által megtárgyalt és elfogadott dokumentum szeptemberben kerülhet a KMKF plenáris ülése elé - jelezte az ülést követő sajtótájékoztatón Németh Zsolt, az albizottság fideszes társelnöke.

Mint elmondta, meghallgatták a szórványosodással kapcsolatos elképzeléseiről Vértesi László erdélyi református lelkészt, akit nem sokkal korábban a KMKF Szórvány Munkacsoportja elnökének választottak.

Ezenkívül az albizottság áttekintette a magyar kisebbségpolitikai helyzetet. Erről a fideszes társelnök elmondta, hogy "aggodalmuknak adtak hangot", amiért Szlovákiában szigorítani kívánják a nyelvtörvényt, és ez hátrányosan érintené az ottani magyarságot. Romániában pedig "egyfajta nacionalista hangvétel" tapasztalható - hívta fel a figyelmet.

Németh Zsolt elfogadhatatlannak nevezte, hogy a március 15-i ünnepségre Erdélybe utazó Sólyom László különgépétől megvonták a leszállási engedélyt.

Ukrajnáról szólva elmondta, hogy az ukrán hatóságoknak mindent meg kellene tenniük annak érdekében, hogy megtalálják a kárpátaljai magyar emlékművek megrongálóit. (Kárpátalja/MTI)