Új gyalogoshíd Ungváron?

2009. április 3., 10:00 , 429. szám

Egy új ultramodern gyalogoshíd terveit fogadta el a megyeszékhely önkormányzata által erre a célra felkért cég.

Ultramodern külcsín és kommersz felhasználás jellemzi majd az új ungvári gyalogoshidat, amennyiben megvalósul a nyertes pályamű - jelentette be többek között sajtótájékoztatóján Olena Sztricsik, a kárpátaljai megyeszékhely főépítésze.

A Posta tér és a Megyei Ukrán Zenei-Drámai Színház között építendő híd tervezésére és kivitelezésére a polgármesteri hivatal megbízásából az Alfa Group Service nevű cég hirdetett pályázatot. A kiírásban az is szerepelt, hogy a nyertes pályázó a kivitelezés során megvalósíthat egy csatlakozó üzleti tervet is, amely révén megtérülhet a híd építésébe általa befektetett összeg.

Vagyis az új gyalogoshidat - mivel a városnak erre a célra nem áll rendelkezésére a szükséges 5-7 millió dollár - a kivitelező cégnek a saját költségén kell felépítenie, majd gondoskodnia, hogy a beruházás megtérüljön a számára. Ez utóbbira a kiírási feltételeknek megfelelően mindkét hídfő körzetében kereskedelmi rendeltetésű objektumokat - üzleteket, kávézókat, sőt akár hotelt is - építhet a maga hasznára.

Az ungvári főépítész elmondta, hogy a beérkezett pályamunkákat két nagyobb csoportra lehetett elkülöníteni, attól függően, hogy a történelmi környezetbe illeszkedő, avagy modern stílusirányzatokat követő konstrukciót ajánlottak a tervezők. A pályázatokat elbíráló zsűrinek végül egy kijevi építészeti iroda tervei nyerték el a tetszését, amely egy ultramodern kinézetű hidat álmodott az Ung fölé, közepén egy kávézóként üzemelő kapszulával.

A végleges döntés azonban még hátravan. A város vezetői ugyanis még az ungvári polgárok véleményére is kíváncsiak, ezért rövidesen a pályázatra beérkezett összes pályamunkát kiállítják majd a megyei közigazgatási hivatal aulájában.

pp