Ungváron megtekinthető a KGB irattári anyagainak egy része

2009. április 3., 10:00 , 429. szám

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Kárpátalja megyei főosztálya ungvári központjában hozzáférhetővé tette elődszervezete, a szovjet KGB ukrán és helyi vonatkozású irattári anyagainak egy részét.

Az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat megalakulásának 16. évfordulója alkalmából megnyitott könyvtárhelyiségben a kutatók és az érdeklődők a szovjet politikai rendőrség levéltárában őrzött ukrán és kárpátaljai vonatkozású archív anyagainak digitalizált változatával ismerkedhetnek meg. Az öt részre tagolt adatbázis írásos dokumentumokat, fénykép- és sajtóanyagokat tartalmaz.

A nyilvánossá tett levéltári dokumentumok munkanapokon tanulmányozhatók, magyar idő szerint 13 és 17 óra között. Az archív állományban - a biztonsági szolgálat közlése szerint - megtalálhatók az 1939-ben kikiáltott Kárpát-Ukrajnával és az értelmiség, az egyházi vezetők, valamint másként gondolkodók szovjet hatóságok általi üldözésével kapcsolatos levéltári anyagok.

Bogdan Tivodar, az SZBU kárpátaljai főosztályának vezetője sajtónyilatkozatában kifejtette, hogy a KGB ungvári központjában 1988-tól működött az a rehabilitációs munkacsoport, amely a múlt század 30-as, 40-es és 50-es éveiben politikai alapon elítélt személyek ügyét vizsgálta felül. A munkacsoport 6226 büntetőeljárás ügyiratát tekintette át, és 11 398 egykori elítéltet rehabilitált - emlékeztetett, hozzátéve, hogy ezek az ügyiratok megtekinthetők a titkosítás alól feloldott dokumentumok között. (Kárpátalja/ua-reporter.com/MTI)