Káosz: mi lesz a mobiltelefonokkal?

2009. április 10., 10:00 , 430. szám

Éleződik a küzdelem az országba illegálisan behozott mobiltelefonok ellen Ukrajnában. Amennyiben az "illegális" telefonok nem szerepelnek a rádiófrekvenciák állami központja (UGCR) által létrehozandó adatbázisban, az új rendelkezések értelmében október 1-jétől kikapcsolják azokat.

Mindjárt szögezzük le, hogy a legális mobiltelefonokat nem szükséges bejegyeztetni. A vámhatóságok automatikusan átadják a behozatalukkal kapcsolatos információkat a szolgáltatóknak. Szakértők szerint azonban az Ukrajnában használt valamennyi mobiltelefon-készülék 80 százaléka a vámszabályok értelmében illegálisan került az országba - a forgalmazók így akarták elkerülni az állami illeték megfizetését.

A UGCR adatai szerint a vámhatóságok máris rendelkeznek az országba legálisan behozott készülékek listájával, ahol minden készülékhez csatolva van annak speciális kódja (IMEI). Ezen lista alapján fog megtörténni június 30-ig az adatok egyeztetése a mobil szolgáltatókkal.

Ezután az eredeti elképzelések szerint a szolgáltató sms-t küldött volna valamennyi "illegális", azaz az adatbázisban nem szereplő telefonra, amelyben figyelmezteti a tulajdonost, hogy legalizálja készülékét, ellenkező esetben lekapcsolják azt a hálózatról.

Miután napvilágot látott, hogy a kereskedőknek már március 28-tól csupán bejegyzett készülékeket szabadna eladniuk, s vásárlás előtt kötelező a vevő jelenlétében ellenőrizni, hogy legális-e az eladott készülék IMEI-kódja, megvizsgáltuk, miként tartják be az üzletekben az új rendelkezéseket. Tapasztalataink szerint hétfőn és kedden az eladók közül senki sem ajánlotta fel a vásárlónak a lehetőséget, hogy egyeztesse IMEI-kódját. Kérdésünkre, hogy miért nem járnak el a jogszabályoknak megfelelően, csupán széttárták a karjukat, mondván, őket senki sem tájékoztatta pontosan arról, hogyan kellene eljárniuk. Némelyik kereskedő egyébként is úgy vélte, hogy a felhasználók tiltakozása miatt a hatóságok előbb-utóbb úgyis elállnak majd a tervüktől.

Nos, akár hiszik, akár nem, nekik lett igazuk. Miután a sajtó közölte a hatóságok elképzeléseit, azok akkora felháborodást váltottak ki a lakosság körében, hogy az illetékesek már kedden módosítani voltak kénytelenek a rendelkezéseket.

Az új rendelkezések szerint azoknak, akik már megvásárolták, vagy június 30-ig vásárolják meg készüléküket, nem tudván, hogy azok törvényesen avagy illegálisan kerültek-e az országba, nem kell külön nyilvántartásba vétetni a telefonjukat. Amennyiben a szóban forgó készülékeket július 30-ig bekapcsolják valamelyik honi szolgáltató rendszerébe, IMEI-kódjukat automatikusan rögzítik az adatbázisban.

Július 30-át követően azonban a szolgáltatók csupán a "legális" telefonokat kapcsolják be a rendszerbe, tehát csak azokat, amelyeknek a száma szerepel az IMEI-kódok adatbázisában. Igaz, az illegálisnak minősülő telefon is csatlakoztatható a rendszerhez, közölték, de csupán 3 hónapra, majd a készüléket "örökre" lekapcsolják. A hatóságok reménye szerint ily módon értelmét veszíti a csempészett telefonok használata és behozatala az országba.

Volodimir Kiricsenko, az UGCR helyettes igazgatója elismerte, hogy az intézkedést valószínűleg megszenvedik majd azoknak a legmodernebb készülékeknek a tulajdonosai, amelyek nem rendelkeznek még hivatalos ukrajnai forgalmazókkal, azaz csupán külföldön szerezhetők be. Ilyenek például az igen divatos iPhone-ok. A szolgáltatók ugyan nem kapcsolják le a már megvásárolt készülékeket, legálisan azonban már nem vásárolhatók meg és használhatók június 30. után az újabb modellek - hacsak addig meg nem indul a készülékek hivatalos forgalmazása az országban. Ugyancsak vége szakad a népszerű típusok utánzataival való kereskedésnek.

Ami a vásárlást illeti, a hatóságok szerint július 1-jétől minden üzletnek és nagybani kereskedőnek megtiltják a be nem jegyzett készülékekkel való kereskedést. Ettől a naptól kezdve az üzletekben kötelező lesz felajánlani a vásárlónak az IMEI-kód érvényes bejegyzésének ellenőrzését. Az eljárás mai ismereteink szerint a következő lesz: a vásárló kiválasztja a neki tetsző telefont, miután az eladódó köteles belehelyezni abba saját sim-kártyáját, s elküldeni a június 30-ig létrehozandó gyorshívószámra bármelyik szolgáltatónak sms-ben az IMEI-kódot (az üzenet ára 8 kopijka). Egy másodperc múlva meg kell érkeznie a válasznak: vagy az az értesítés érkezik, miszerint "az ön telefonja be van jegyezve az adatbázisban", vagy az, hogy "az ön telefonja nincs bejegyezve az adatbázisban és illegálisnak tekintendő", esetleg az, hogy "az ön telefonja "feketelistán" van", azaz lopott. Hasonlónak kell lennie a vásárlás rendjének internetes vásárlás esetén is.

Amennyiben a telefon nincs bejegyezve a központi adatbázisban, nincs értelme megvásárolni. Amennyiben a kereskedő a szabályok ellenére mégis elad egy bejegyzetlen telefont, a vásárló a bírósághoz fordulhat jogorvoslatért - jelezte Kiricsenko.

A hatóságok azt állítják, a gond mellett haszon is származhat az új szabályokból. Amennyiben ugyanis a telefont ellopják, s a tulajdonos bejelenti ezt a rendőrségen, a nyomozó továbbíthatja az IMEI-kódot az ország valamennyi szolgáltatójának, akik kötelesek lesznek lekapcsolni az ilyen készüléket a hálózatról. Amennyiben a telefon megkerül, a rendőrségen erről felvett jegyzőkönyv lehetővé teszi a készülék újbóli csatlakoztatását a hálózathoz. Reményeik szerint ilymódon vissza lehet szorítani a telefonlopások számát.

Megfigyelők ezzel szemben inkább arra hívják fel a figyelmet, hogy ismét a lakossággal fizettetik meg egy jogszabály-változtatás árát, hiszen az intézkedés várhatóan csekély áremelkedést jelent majd a vásárlónak, s a jelenlegi információk értelmében az sem tudható bizonyosan, hogy mi lesz a külföldön beszerzett vagy ajándékba kapott készülékek sorsa.

szcs