Reszkessetek robogósok, bekeményít a DAI

2009. április 10., 10:00 , 430. szám

A rendőrségi bejegyzéssel nem rendelkező robogók tulajdonosai jobban teszik, ha mostantól meghúzzák magukat, miután a rendőrség akciókat tervez a megrendszabályozásukra.

Itt a tavasz, kezdetét vette az idény a mopedek, robogók és motorkerékpárok tulajdonosai számára. A robogón közlekedők egy részének azonban gondot jelent, hogy immár nekik is be kell jegyeztetniük a járműveiket, amennyiben azok hajtóművének térfogata meghaladja az 50 köbcentimétert, ami bizony nem olcsó mulatság.

Vannak, akik azt mondják, egy 150 köbcentis moped bejegyzése akár az 1000 hrivnyát is elérheti, az Állami Közlekedésrendészeti Felügyelőségnél (DAI) azonban azt állítják, hogy az eljárás lényegesen olcsóbb. Elmondásuk szerint ahhoz, hogy nyilvántartásba vegyenek egy robogót, mindössze 312 hrivnyát kell befizetni. Ezen belül a rendszámtábla ára 40 hrivnya, a plasztikkártya formájában kiállított műszaki igazolvány 80 hr, a közlekedési illeték 50 hr, a számítógépes szolgálatok 34 hrivnyába kerülnek, az okmányok kiállítása 8 hr, s mintegy 100 hrivnyába kerül a műszaki vizsga az ezt igazoló talon kiállításával együtt. A bejegyzés előtt azonban a biztosítást is meg kell kötni, ami további mintegy 100 hrivnyát tesz ki, s akkor már jóval 400 hrivnya fölött járunk.

A DAI sajtószolgálatánál arra is felhívják a figyelmet, hogy 2010. január 1-től nem csupán a 50 köbcentiméternél nagyobb térfogatú motorral szerelt, hanem kivétel nélkül valamennyi robogó bejegyzése kötelezővé válik. A bejegyzés elmulasztása esetén a tulajdonosok ugyanolyan felelősségre vonásra és büntetésre számíthatnak, mint bármilyen más közlekedési eszköz esetén - a robogót ideiglenesen bevonják és legalább 400 hrivnya büntetést szabhatnak ki. Jelenleg ez az eljárás csak az 50 köbcentinél nagyobb térfogatú motorokkal szerelt robogók tulajdonosait fenyegeti, akiknek rendelkezniük kell A-kategóriás jogosítvánnyal is. Jogosítvány hiányában legalább 380 hrivnya büntetésre számíthatnak a rajtakapott járművezetők.

A fővárosban máris rendszeres akciókat terveznek a bejegyzetlen robogók felderítésére, s hasonló intézkedésekre számíthatunk vidéken is. Mint a közlekedésrendészetnél elmondták, a tavasz beálltával gyakorlatilag mindennaposakká válnak az olyan súlyos balesetek, amelyeknek áldozatai vagy okozói a robogóval közlekedők. Gyakori, hogy a robogókat 18 év alatti fiatalkorúak irányítják. (Kárpátalja/segodnya.ua)