Vízkorlátozás Ungváron

2009. április 10., 10:00 , 430. szám

Ungváron - Kárpátalja legnagyobb városában - naponta csupán néhány órán át folyik víz a csapokból. A lakosság felháborítónak tarja a további, ráadásul minden figyelmeztetés nélküli korlátozást. A szolgáltató szerint viszont éppen azért alakult ki ez az áldatlan állapot, mert a fogyasztók nem fizetnek a felhasznált vízért. A megyeszékhely önkormányzatának tulajdonában lévő Vodokanal vállalatnál azt mondják, a vízellátás a villamosművek miatt szünetel, amely az általuk felhalmozott tartozások miatt szünetelteti a villamos energia szolgáltatását.

Ungváron már hosszú évek óta komoly gondot jelent a vízhiány, a mostani korlátozás azonban azt jelenti, hogy gyakorta a rendszeresen fizető fogyasztóknál sem folyik napi 3-4 óránál tovább a víz a csapokból. Amikor a lakók észrevették a további vízkorlátozást, felháborodva tudakolták a szolgáltatónál a vízmegvonás okait. A Vodokanalnál bocsánatkérés helyett közölték, hogy a vízszolgáltatás szüneteltetésével igyekeznek takarékoskodni, s egyes hírek szerint várható, hogy ez a helyzet minden hónap vége felé megismétlődik majd.

A vízszolgáltatás egyébként mindennap helyi idő szerint 10 és 13 óra között rendszeresen szünetel Ungváron, ezért a városi köztisztasági és járványügyi állomáson már megkongatták a vészharangot, mondván, az óvodák és az iskolák nem működhetnek ilyen körülmények között. Vaszil Petricsenko, a városi hivatal főorvosa szerint a vízhiány egyértelműen negatívan hat a megyeszékhelyen uralkodó közegészségügyi állapotokra, hiszen a lakóházak és az óvodák, iskolák mellett például a közétkeztetési intézményekben sincs víz. A szakember figyelmeztetett: tanulmányozzák a helyzetet, s amennyiben szükségesnek látják, úgy felfüggesztik az óvoda- és iskolalátogatást.

A Vodokanalban a kialakult helyzetet azzal magyarázzák, hogy adósságcsapdába kerültek. Jurij Omeljanenko, a vállalat igazgatója azt mondja, hogy az elhasznált villamos energiáért felhalmozódott tartozás miatt kénytelenek szüneteltetni a vízszolgáltatást. A vállalat adóssága a villamos művekkel szemben mára elérte az 5 millió hrivnyát. "Ha a vállalat 100 százalékig elszámol a márciusban felhasznált villamos energiáért, akkor tárgyalásba kezdünk a Zakarpatoblenergóval a fizetési halasztásról" - mondja Jurij Omeljanenko.

A Vodokanal vezetése szerint nem lennének gondjaik, ha a fogyasztók idejében fizetnének. Adósságuk csupán ebben az esztendőben másfél millió hrivnyával nőtt, amiből 900 ezer hrivnya a lakossági tartozás. Sajtóértesülések szerint a vállalatnál egyelőre egyetlen kiutat látnak a helyzetből: szerződést kötöttek egy kijevi céggel, amely megkezdi tartozásaik "kiverését" az ungváriakból. (Kárpátalja/ua-reporter.com)