Becskéék missziója

Magyar könyvesbolt Visken

2009. április 24., 10:00 , 432. szám

Az elmúlt év októberében hosszú-hosszú idő után ismét magyar könyvesbolt nyílt Visken. A bolt nagy sikernek örvend, a kínálat folyamatosan bővül, és változatos programok színesítik az ide ellátogató gyerekek és felnőttek hétköznapjait.

Visken járva betértünk a központban, a katolikus templom és a piac között lévő kis üzletbe, ahol Becske Istvánnal beszélgettünk a hiánypótló vállalkozásról.

- Hat hónapja egy virágbolt helyén nyílt a Könyvkuckó. Mik a tapasztalatok, érdemes magyar könyvesboltot üzemeltetni Visken?

- A kultúra soha nem volt jó biznisz, de szükség van rá. Sajnos, elszoktak az emberek a könyvektől. A vállalkozásnak sokat segít, hogy járjuk Kárpátalját, a lányom most is Péterfalván van, az ilyen kiszállásokkor általában több könyvet is el lehet adni. A boltban a folyóiratok, szaklapok, keresztrejtvényújságok sokkal jobban fogynak, illetve a gyerekkönyvek, mesekönyvek, DVD-k. A felnőtteknek készült könyvek közül is a történelmi és szakkönyvek, szakácskönyvek, az ismeretterjesztő irodalom a legkelendőbb. Nagy, drága képeskönyveket, lexikonsorozatokat csak ritkán tudunk eladni, és sajnos a szépirodalmi művek is kevésbé kapósak. A könyvekhez képest olcsón lehet nálunk megvásárolni a remittendaként hozott magyarországi lapokat és folyóiratokat - 10 hrivnya körül van a legdrágább ára, 2 a legolcsóbb -, de vannak friss folyóirataink is, amelyeket megrendelésre hozunk.

Kezdetben nagyobb volt a forgalmunk, de azt gondolom, hogy kell még legalább egy fél év, hogy felfusson az üzlet. Még mindig jönnek be olyan helybeliek is, akik azt mondják, hogy idáig nem is hallották, hogy megnyílt itt a könyvesbolt. Sokan ajándékként vesznek könyvet, ehhez alkalmazkodva díjmentesen szépen be is csomagoljuk. De kaphatók itt naptárak, térképek és iskolai szemléltető anyagok is.

- Honnan szerzik be a könyveket?

- Nálunk csak új magyarországi könyvek kaphatók. A Líra Könyv Zrt. által forgalmazott könyveket kínáljuk a vásárlóinknak. De ha valaki olyan könyvet rendel meg nálunk, amit már nem forgalmaznak Magyarországon, antikvár példányokat is be tudunk szerezni egy héten belül. Vannak ilyen megrendeléseink is. Könyvkuckónk honlapján (www.konyvkucko.shp.hu) elektronikusan is lehet nálunk könyveket rendelni, amit külön kérésre postázunk a megrendelőnek, vagy itt a könyvesboltban is átveheti. Nagyobb összegű rendelésnél a postaköltséget magunkra tudjuk vállalni.

A lányom Magyarországon dolgozik már hat éve a Líra Könyv Zrt.-nél. Az ő ötlete volt, hogy hozzunk létre itthon, Visken egy magyar könyvesboltot, hisz itt már hosszú ideje nincs. A vállalatnál nagykereskedelmi áron jut hozzá a könyvekhez.

- Mennyibe kerülnek itt a könyvek?

- Általában ugyanannyiba, mint Magyarországon. Az ottani árakat számítjuk át a napi árfolyamnak megfelelően. Persze a mi fizetéseinkhez képest viszonylag drágák ezek a könyvek. Magyarországon, ha egy könyv kétezer forintba kerül, az elfogadható, de itt nálunk az ma 72 hrivnya, ami már jóval többnek tűnik. De az árak ilyenek: a regényeké pl. 800, 1000, 1500 forinttól kezdődik. A legdrágább könyvünk most egy a vadászatról szóló képeskönyv, amely 11 ezer forintba kerül. A szép kivitelű színes könyvek átlagosan ötezer forintba kerülnek, de van könyvünk 600 forintért is.

- Említette, hogy időnként más településekre is ellátogat a Könyvkuckó. Hová szoktak menni?

- Elsősorban a Felső-Tisza-vidékre, hisz itt nincs más magyar könyvesbolt. De ha bárhová Kárpátalján meghívnak minket árusítani, akkor megyünk. Azt gondolom, ez amellett, hogy vállalkozás, egy fontos kulturális misszió is.

dózsa