Beiktatták Kótyuk Zsolt szürtei lelkészt

Küldj áldást az őrállókra

2009. április 24., 10:00 , 432. szám

Balogh Attila ungi esperes iktatta be tisztébe a hat éve szülőfalujában, Szürtében és három éve a tiszasalamoni gyülekezetben szolgáló Kótyuk Zsolt református lelkészt. A kéttornyú szürtei református templomot zsúfolásig megtöltötték a helyi és a környező településekről jött hívek. Kótyuk Zsolt Kárpátalján az első olyan református lelkész, akit szülőfalujában iktattak be.

"Kérünk, Urunk, erősítsd fiatal lelkipásztor testvérünket. Készítsd őt az ige üzenete által is arra a szolgálatra, ami rá vár, ami előtte van. És Urunk, kérünk ezért a gyülekezetért is, hogy tudjanak ráfigyelni, tudják elfogadni az ő vezetését, az ő útmutatását. Kérlek, Uram, találjanak egymásra, és együtt tudjanak menni az úton, szeretetben összeforrva egy szívvel és lélekkel" - imádkozott a lelkészbeiktató istentiszteletet végző Balogh Attila esperes, majd Habakuk próféta könyve második része alapján hirdetett igét. A beiktató imádságot követően a Küldj áldást az őrállókra kezdetű éneket énekelte a gyülekezet, majd az esperes a református egyház hagyományaihoz híven bejelentette Kótyuk Zsolt szürtei lelkésszé történt beiktatását, megáldotta a fiatal lelkipásztort, és átadta az egyházközség szimbólumait, a pecsétet és a templom kulcsát. Átadott továbbá egy Bibliát, amelyet az egyházmegye lelkészei elláttak kézjegyükkel.

Kótyuk Zsolt beköszönő beszédében így fogalmazott: "Először is hálás a szívem annak a kegyelmes és megtartó Istennek, aki néven szólított, aki megkeresett és megtalált, és aki elhívott, hogy szolgáljak neki...De hálás vagyok Istennek azért a családért, amelyet mellém állított, és akik mindeddig mellettem vannak nagy szeretettel és megértéssel. Kimondhatatlan hála van a szívemben azért a kedves gyülekezetért és annak minden egyes tagjáért, akik mint gyermeket imádkozó szívvel utamra bocsátottak, és azután mint felnőttet sok küzdelemmel, nagy szeretettel és nagy kitartással visszahívtak és visszafogadtak."

A beiktató istentisztelet végén az Ungi Református Egyházmegye papjai és az alkalomra érkezett vendég lelkészek köszöntötték a frissen beiktatott tiszteletes urat, majd Bátori József, az Ungi Református Egyházmegye főgondnoka és Katkó László, a helyi gyülekezet gondnoka. Énekkel köszöntötték lelkipásztorukat a szürtei református énekkar tagjai, a hittanos gyerekek pedig versekkel és virággal. Végül ugyancsak énekkel köszöntötték a Balogh Sándor tiszteletes által felkészített cigánygyerekek is Isten szolgáját.

Badó Zsolt