Bugár és két társa kilépett az MKP-frakcióból

2009. április 24., 10:00 , 432. szám

Kilépett a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) parlamenti frakciójából Bugár Béla, az MKP volt elnöke és a párt két további képviselője, Gál Gábor és A. Nagy László.

A három szlovákiai magyar politikus ezt szerdai pozsonyi sajtóértekezletén jelentette be. Ha május 16-ig megváltozik a pártvezetés politikai stílusa - mondták -, mindhárman hajlandóak visszatérni a frakcióba. Már a múlt héten elhagyta a frakciót és a pártot is Simon Zsolt, volt mezőgazdasági miniszter. Bugár Béla, Gál Gábor és A. Nagy László a pártból nem lépett ki. A frakcióból való kilépésüket Simonhoz hasonlóan mindhárman Csáky Pál, jelenlegi pártelnök politikai stílusával magyarázzák.

"Döntésünk nem született könnyen, s nem örülünk neki" - jelentette ki újságírók előtt Bugár. Lépésüket egyfajta figyelmeztetésnek szánják a párt vezetésének címére; az nem irányul sem a parlamenti frakció, sem annak elnöke, Bárdos Gyula ellen. Döntésükhöz az utolsó lökést Csáky Pál vasárnapi nyilatkozata jelentette. Az MKP elnöke azzal vádolta meg a pártot a pénteki lévai járási konferencián elhagyó 11 személyt, hogy azt személyes gazdasági érdekből tették. Bugár szerint viszont Csáky hazudott. Bugár azt állítja, Csáky vezetése alatt az MKP jelentősen megváltozott, s már nem az a párt, amely korábban volt. "A vezetők többségének lelkiismeret-vizsgálatot kellene tartania" - tette hozzá Bugár.

Nyílt titok, hogy az MKP mai vezetése és Bugár Béla között hosszú ideje viták és konfliktusok vannak. A szlovákiai sajtó nem zárja ki, hogy az MKP-ben pártszakadás következik be, s a szakadárok esetleg új politikai pártot alakítanak. (Kárpátalja/MTI/hvg.hu)