Konferencia Ungváron

2009. április 24., 10:00 , 432. szám

A határon átnyúló együttműködés az EU új keleti határain címmel szervezett kétnapos konferenciát Ungváron április 15-16-án a Stratégiai Kutatások Nemzeti Intézetének ungvári fiókja és a Friedrich Ebert Alapítvány ukrajnai szervezete.

A konferencia három fő témája a határ menti együttműködés helye a nemzetközi kapcsolatok rendszerében, a Kárpátok Eurorégió keretében zajló határ menti együttműködés, valamint az európai szomszédság és partnerség eszközei voltak. A tanácskozáson jeles ukrán, magyar és szlovák szakértők, a három ország diplomáciai képviseleteinek munkatársai, a határ menti régiók önkormányzatainak vezetői és a Kárpátok Eurorégió képviselői vettek részt.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének helyettese, a KMKSZ alelnöke a konferencia résztvevőit köszöntve rámutatott: megyénk négy EU-tagországgal határos, ami kedvező feltételeket biztosít a régió gazdasági életének szereplői számára. Ez az egyedi helyzet kedvez a sokoldalú államközi együttműködés további elmélyülésének és fejlődésének is, amit azonban programok, intézkedések sorozatával kell elősegíteni, hangsúlyozta a szónok.

hk