Munkács egyre olcsóbb

Ingatlanpiac

2009. április 24., 10:00 , 432. szám

A tavalyi évhez viszonyítva 40 százalékkal estek az ingatlanárak Munkácson. A gazdasági válság miatt ma szinte egyáltalán nincs kereslet az ingatlanok iránt.

A legdrágábbak a városközponti lakások, ugyanakkor nemigen maradnak el árban az új munkácsi lakónegyed, Oroszvég lakásai és lakóházai sem. A legolcsóbbaknak ma a barakktelepi lakások számítanak. A tömbházak lakásaiban egy négyzetméter ára 500 és 1300 dollár között mozog, míg lakóházat 100 ezer és 250 ezer dollár közötti áron vásárolhatunk.

"Az ingatlanok az általános válság miatt lesznek egyre olcsóbbak, a szakemberek az árak további csökkenését jósolják az év végéig, ami elérheti akár a 20-25 százalékot is, persze valutában. Amennyiben hrivnyában számolunk, az ingatlan még ilyen árzuhanás mellett sem lett olcsóbb. Jelenleg a kínálat meghaladja a keresletet. Az épületek árát több tényező alakítja. Mindenekelőtt az eladó lakhely elhelyezkedése hat az árra, valamint az alapterület, az állag és a lakás vagy ház kora" - magyarázza Szvitlana Pinyasko, a Majetok munkácsi ingatlanügynökség munkatársa.

Jelenleg az egyszobás városközponti lakások a legnépszerűbbek az ingatlanvásárlók között. Egy egyszobás ingatlan a városközpontban ma 14,5-16 ezer dollárba kerül, azaz majdnem ugyanannyiba, mint egy kétszobás. De ez utóbbiak iránt még így is alig van kereslet. Az árarányokat tekintve a négyszobás lakások a legolcsóbbak ma, ám gyakorlatilag senki sem érdeklődik irántuk. Tavaly Munkácson 15 százalékkal estek az ingatlanárak, majd 2009 januárjában további 10 százalékkal, tavasszal pedig még hússzal. És ez még mindig nem a mélypont a szakemberek szerint.

A vásárlók elsősorban az olcsó vidéki ingatlanok iránt érdeklődnek, a piac azonban ezzel együtt szinte megdermedt mostanra. A Munkácsi Járási Állami Közigazgatási hivatal földkérdésekben illetékes osztályán azt mondják, az utóbbi időben jelentősen visszaesett a föld iránti kereslet a járásban, ingatlant is ritkán vásárolnak. Az öt munkácsi ingatlanközvetítő iroda vezetői egybehangzóan állítják, hogy manapság az emberek inkább csak érdeklődnek az ingatlanok iránt, de nemigen vásárolnak.

"Az év eleje óta gyakorlatilag munka nélkül maradtunk - mondja az egyik ingatlanközvetítő. - Míg korábban minden harmadik ingatlanügyletet rajtunk keresztül bonyolítottak le, manapság az ingatlanvásárlásra vállalkozó emberek igyekeznek takarékoskodni, s maguk keresik az előnyös ajánlatokat." Ez nem csoda, hiszen a hivatalos ingatlanközvetítők a vételár 1-2 százalékát számítják fel közvetítői díjként. Ennél már a feketén dolgozó közvetítők is olcsóbbak, akik általában 300-400 dollárral is beérik szolgálataikért. (Kárpátalja/zakarpattya.net.ua)