A schengeni határ mentén

2009. április 24., 10:00 , 432. szám

Kétnapos konferenciát tartottak Fehérgyarmaton A magyar-ukrán határ menti kapcsolatok lehetőségeiről a schengeni határ mentén címmel. A találkozón első ízben tartottak közös informális megbeszélést a hármashatár szomszédos régióinak vezetői.

Múlt csütörtökön Kozma Péter, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke kiemelt fontosságúnak nevezte a Kárpátaljával történő kapcsolattartás területén az egyes személyek és a civil szervezetek együttműködését, ugyanis szerinte ennek mentén válhatnak szorosabbá a szomszédos területeken élők mindennapi kapcsolatai.

A rendezvény házigazdájaként dr. Tilki Attila, Fehérgyarmat polgármestere olyan közös programokat említett, amelyek a Szatmár-Beregben élők számára újra természetes térségi központtá tehetik Beregszászt vagy Szatmárnémetit.

Dr. Orosz Ildikó, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke szerint egyelőre problémát okoz a bolognai képzés akkreditációja Ukrajnában, de az engedélyeztetés sikeressége esetén közelebb hozhatóvá válik a felsőoktatás a határ menti magyarországi területek számára is.

A konferencia második napján tanácskozásra került sor a Szatmár megyei, a kárpátaljai és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés vezetői között. Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke szerint azt a történelmi hátrányt, hogy Trianon következtében mindhárom régió évtizedek óta a határmentiség negatívumaival küzd, az Európai Unió regionális programjainak segítségével lehetősséggé lehet változtatni.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének helyettese, a KMKSZ alelnöke pozitívan értékelte a Schengeni Egyezmény ellenére viszonylag könnyen átjárható határokat, azonban nehéznek ítéli a gazdasági felemelkedést, ugyanis mindkét régió tőkehiánnyal küzd, és ezáltal sokszor nem erősítik, hanem gyengítik egymást a vállalkozások. A Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke szerint nem lehet függetleníteni a szóban forgó régió helyzetét Ukrajna és Magyarország belpolitikájától, amely az utóbbi idők válságainak következtében csak ritkán nyújt valós segítséget a magyar-magyar kapcsolatok fejlesztésében.

Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Közgyűlés elnöke úgy vélte, hogy sikerült a szomszédos megyék vezetőinek minden lehetőséget megragadni ahhoz, hogy ismét természetes egységgé váljanak a határ menti területek. (Kárpátalja/fehergyarmat.hu)