Nyelvhasználati vetélkedő Beregszászban

2009. május 1., 10:00 , 433. szám

Édes anyanyelvünk címmel rendezték meg múlt szombaton Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) hagyományos nyelvhasználati versenyének megyei döntőjét.

Anyanyelvünk elsősorban gondolkodási és kommunikációs eszköz, hangsúlyozta megnyitójában dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke, ehhez viszont nagyon jól kell ismerni és őszintének kell lenni hozzá - ezt a célt szolgálja az immár hagyományos Édes anyanyelvünk verseny is.

Babits Mihály szerint a középiskolai oktatás lényege az kell, hogy legyen, hogy gondolkodni és beszélni tanítson - hangsúlyozta az előtte szólóhoz csatlakozva dr. Beregszászi Anikó, a Rákóczi-főiskola filológiai tanszékének docense, a verseny felelőse.

Az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny ezt a gondolatmenetet követve idén is kétfordulós volt: az írásbeli fordulóban egy feladatsorral kellett megbirkóznia a versenyzőknek, a szóbeli fordulóban pedig egy megadott szituációban, megadott témához kötött beszédprodukcióra volt kíváncsi a zsűri.

A versenyzők két korcsoportban mérhették össze felkészültségüket: külön vetélkedtek az érettségizők és a fiatalabb korosztályok. Ez utóbbiak legjobbjai képviselik majd Kárpátalját a versenysorozat magyarországi döntőjében, amelyre ősszel kerül sor.

Eredmények

Érettségizők: 1. Váradi Vivien (Mezőkaszonyi Középiskola), 2. Tóth Tibor (Bátyúi Középiskola), 3. Demjén Emese (Bátyúi Középiskola). Nem érettségizők: 1. Erdős Georgina (Munkácsi Szent István Líceum), 2. Kovács Dorottya (Beregszászi Magyar Gimnázium), 3. Sárközi Andrea (Beregszászi Magyar Gimnázium). szcs