Sólyom László: Ellehetetleníti az ukrán rendszer a kárpátaljai magyar oktatást

Államfők találkozója

2009. május 1., 10:00 , 433. szám

A két éve bevezetett új oktatási rendszer ellehetetleníti a magyar iskoláztatást Kárpátalján, ez pedig az ukrajnai magyarság fennmaradását veszélyezteti - jelentette ki Sólyom László magyar köztársasági elnök kedden Budapesten, azt követően, hogy tárgyalt Viktor Juscsenko ukrán elnökkel.

Az ukrán államfő Sólyom László tavaly júliusi kijevi látogatását viszonozta. Viktor Juscsenko eredetileg idén januárban találkozott volna Nyíregyházán magyar kollégájával, de a találkozót - a budapesti ukrán nagykövetség akkori tájékoztatása szerint - az orosz földgáz Ukrajna felé szállításával kapcsolatban kialakult helyzet miatt elhalasztotta.

A két államfő megbeszéléseit követően tartott közös sajtótájékoztatón Sólyom László elmondta: a két évvel ezelőtt bevezetett új egyetemi felvételi rendszer, az ukrán nyelvű emelt szintű érettségi ellehetetlenítheti a magyar nyelvű iskoláztatást Kárpátalján. "Teljesen egyetértünk azzal, hogy a szomszédos államokban élő magyar nemzetrészek alapvető érdeke, hogy megtanulják az államnyelvet, és ezt mi is szorgalmazzuk. Ehhez azonban megfelelő tananyag kell és megfelelő tanárok kellenek, akik az államnyelvet második nyelvként, tehát nem anyanyelvként tanítják és tanítják meg. Azonban nincsenek se tanárok, se tankönyvek. Mindez azzal fenyeget, hogy az a szülő, aki szeretné a gyerekét továbbtaníttatni, eleve nem adja magyar iskolába, hiszen a rendszer tetején nem tud továbbmenni, nem tud ukránul olyan eséllyel érettségit tenni, mint az ukrán tanulók. Ha pedig a magyar iskolarendszer elnéptelenedik, az azt jelenti, hogy maga a magyar nemzetiség kerül veszélybe Ukrajnában" - jelezte a magyar köztársasági elnök. Hozzátette: Magyarország és Ukrajna oktatási minisztere a közeljövőben tárgyal erről.

Az államfő kiemelte: az ukrán elnök személyes segítségét kérte a kárpátaljai magyar emlékművek megrongálóinak kézre kerítésében. "Sajnálattal kellett megemlítenem, hogy az utóbbi időben támadások értek ukrajnai magyar emlékműveket, Vereckén, az ungvári Petőfi-szobrot, és egy 48-as emlékművet is megbecstelenítettek. Kértem elnök úr személyes segítségét is, hogy a tetteseket kerítsék kézre. Elnök úr biztosított róla, hogy az ilyen cselekmények nemcsak az ő személyes meggyőződésével, de az általános ukrán légkörrel is szemben állnak. Ő is elítéli az ilyen cselekményeket, és úgy véli, hogy ezek egy szűk politikai csoportnak saját politikai érdeküket követve végrehajtott tettei" - mondta Sólyom László.

Viktor Juscsenko erre reagálva kiemelte: mindent megtesznek, hogy felderítsék az eseteket és elfogják az elkövető "beteg embereket". A továbbiakban is készen állnak az ukrajnai magyar közösség helyzetének javítására - tette hozzá.

Sólyom László kitért arra is: javasolta ukrán kollégájának, hogy nyissanak új határátkelőt Csap és Záhony között: "Mi azt javasoltuk, hogy Záhony és Csap térségében legyen egy közös vám- és határátléptetési állomás, Ukrajna pedig ehhez hozzájárulását adja, meg fog születni az ehhez szükséges kormányközi megállapodás".

A találkozó előzményeihez tartozik, hogy mint arról lapunk előző számában beszámoltunk, a Budapestre utazó hivatalos ukrán küldöttség tagjai között a kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezetek egyetlen képviselője sem kapott helyet. Így a kárpátaljai magyarság létét veszélyeztető, húsbavágó problémák első kézből való felvetését tették lehetetlenné ukrán részről. Sólyom László ugyanakkor múlt pénteken hivatalában fogadta a kárpátaljai magyarság vezetőit, mondta el lapunknak Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke. A kárpátaljai politikusok a magyarság oktatási problémáiról és a regionális együttműködés lehetőségeiről tájékoztatták a magyar államfőt - olvasható a köztársasági elnöki hivatal által a találkozóról kiadott kommünikében.

Az ukrán elnök látogatásának második napján, szerdán találkozott Szili Katalinnal, a magyar Országgyűlés elnökével, Bajnai Gordon miniszterelnökkel, a magyarországi ukrán közösséggel, valamint fölavatta a Holodomor, az ukrajnai éhínség áldozatainak emlékművét. (Kárpátalja/MTI/meh.hu)