X. Egyházmegyei Hittanverseny

Az Apostolok cselekedetei

2009. május 8., 10:00 , 434. szám

A Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye X. Egyházmegyei Hittanversenyének döntője május 1-jén került megrendezésre a munkácsi Szent István Líceumban, melyen 5-7., illetve 8 -11. osztályos kategóriában 27 csapat - összesen 78 hittanos - vett részt.

A döntő témája a Biblia Apostolok cselekedetei c. fejezete volt, a hittanosoknak ebből kellett felkészülniük. A verseny három fordulóból állt. Az első részben a hittancsoportok tagjai mutatkoztak be, illetve megindokolták csapatnévválasztásukat. A második fordulóban tesztfeladatokat kellett megoldaniuk. A harmadik forduló két részből állt. Mivel az Apostolok cselekedeteinek nagy része Pál apostolról szól - illetve ezen év egyben Szent Pál-év is -, a csapatoknak tervet kellett készíteniük arra az esetre, hogyan szerveznék meg az apostol egy napjának programját és a hallgatóság toborzását, ha az városukba érkezne. Ötletekben itt nem volt hiány, nagyon kreatív, tehetséges, humoros írások születtek. Ezután az "Activity" játékszabályai alapján az Apostolok cselekedeteinek jeleneteit, eseményeit kellett elmutogatni, illetve kitalálni.

A verseny után szentmise következett, melyet Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke mutatott be. Majd a püspök atya átadta a győztes csapatoknak és az őket felkészítő hitoktatóknak az egyházmegye okleveleit és ajándékait.

A zsűri döntése alapján a dobogós helyezést elért csapatok a következők: 5-7. osztály: 1. Bibliamesterek (Szürte), 2. Lángcsóvák (Téglás), 3. Pünkösdi tanítványok (Rát); 8-11. oszt.: 1. Tabita (Beregszász), 2. Boldogok (Szürte), 3. Örökmécses (Szürte).

A szervezők örömmel konstatálták, hogy az egyházmegyei hittanverseny iránti érdeklődés és a versenyen való részvétel aránya évről évre növekszik. Jövőre ismételten számítanak minden lelkes hittanos részvételére.

F. Zs.