2009. május 15.

2009. május 15., 10:00 , 435. szám

"... a Mester itt van és hív téged" (Ján.11: 28).

Konfirmáció időszakában járunk, amikor nagyobb gyermekeink az eddig tanultakról és a Krisztus útjának követéséről bizonyságot tesznek, miközben Krisztus megerősíti őket hitükben. Ma már felnőtt és gyermek egyaránt tudja, hogy a konfirmáció: "hitünk megerősítése a Szentlélek ereje által".

Hitünk megerősítésére állandóan szükségünk van. A példaértékű hívő emberek is elgyengülhetnek, összeomolhatnak, bizonyítják ezt a bethániai hajlék lakói, Mária, Márta és Lázár története.

Házukban Jézus többször megfordult, ahol mindig benne hívő és őt szerető szívek fogadták. Lázár a hallgatás embere és mégis hívő, Márta a szolgáló szeretet megtestesítője, Mária pedig, mintha csak róla írta volna az énekíró: Szívem csendben az Úrra figyel, ki segít.

Most ezeknek a bethániai testvéreknek patakzó könnyei áradnak. Lázár meghalt. Most, hogy nincsen itt Jézus? Hát Jézus nem tudná, hogy Bethániában most mi van, meg mi van a te hajlékodban? Jézus sohasem siet, és sohasem késik, elindul hát most is oda, ahol nagy szükség van reá.

Márta Jézus lába elé borul: "Uram, ha itt lettél volna, nem halt volna meg a testvérem." És meghallja a legnagyobb kijelentést, mely szárítja patakzó könnyeit: Aki énbennem hisz, ha meghal is, él. Gyógyuló szívvel fut haza az elalélt Máriához: A Mester itt van és hív téged. Egy rövid mondatban benne rejlik a megvigasztalódott és megerősödött lélek hívogató szeretete, hogy ebben Mária is részesüljön. Urunk a legnagyobb személyességgel van irántunk, aki a feltámadás és élet, Ő a halotthoz is szól: Lázár, jöjj ki!

Egyszer hozzád szól az evangélium, mikor nagy a bánatod: a Mester itt van és hív téged; máskor te mondod ezt gyógyultan egy másiknak. A Mester szerte jár és hívogat bennünket. Május 22-re Debrecenbe is "a sereggyűjtés napján...", Kárpát-medencei magyar református testvérem: a Mester itt van és (oda is) hív téged.

Józan Lajos