Az UNP a magyar zászló ellen

2009. május 15., 10:00 , 435. szám

A kárpátaljai önkormányzati intézményeken kihelyezett magyar és román nemzeti lobogók feltétel nélküli eltávolítását követeli az Ukrán Néppárt (UNP). Ellenkező esetben társadalmi tiltakozó akciókat helyeztek kilátásba.

Ivan Habor, az Ukrán Néppárt Kárpátalja megyei szervezetének elnöke a beregszászi, munkácsi, ungvári, nagyszőlősi, huszti, técsői és rahói járási települések önkormányzati hivatalain kifüggesztett magyar és román nemzeti lobogók - amelyeket ő következetesen idegen államok zászlóiként definiál - feltétel nélküli, haladéktalan eltávolítását követeli a megye kormányzójának címére beterjesztett indítványában.

A regionális pártvezér többek között emlékezteti Oleg Havasit, a Kárpátalja Megyei Állami Közigazgatás elnökét arra, hogy az ukrán államfő kárpátaljai képviselőjeként felelősséggel tartozik a hatályos törvények betartatásáért, s ennek megfelelően kell reagálnia a helyi önkormányzatok által az ukrán állammal szemben megnyilvánuló tiszteletlen magatartásra. A néppárti politikus hozzáfűzi, hogy nyilván maga a megyei kormányzó sem tapasztalt hasonló jelenségeket magyarországi vagy romániai útjai során.

A beadvány zárómondatában az Ukrán Néppárt megyei képviselője bejelenti, hogy az általuk várt megfelelő ellenintézkedés elmaradása esetén a párt fenntartja a jogot, hogy ügyészségi feljelentést tegyen a kérdésben, illetve társadalmi tiltakozó akciókat szervezzen a polgármesteri hivatalokon kitűzött idegen állami zászlók ellen.

A nemzeti szimbólumok használatáról az Ukrajna nemzetiségi kisebbségeiről szóló törvény rendelkezik, melynek hatodik cikke garantálja az országban a nemzetiségi kisebbségek számára nemzeti szimbólumaik használatát. Ezenkívül egy 1992-ben kiadott, megyei érvényű rendelet értelmében "az egy tömbben élő nemzeti kisebbségek lakta településeken az állami mellett a nemzeti jelképek is használhatók".

pp