Büntetnék a nyelvtörvény megszegőit

Ezentúl csak ukránul?

2009. május 15., 10:00 , 435. szám

Még magyarországi útja előtt Viktor Juscsenko ukrán államfő utasítást adott egy olyan állami szerv létrehozására, amely az ukrán nyelv kötelező használatát felügyelné a közhivatalokban és az állami intézményeknél. Egy kormánypárti honatya továbbá olyan törvénytervezetet terjesztett be, amely alapján büntetést vonna maga után, ha valaki nem az államnyelvet használja nyilvánosan.

Juscsenko elnök levelet intézett a kormányfőhöz, a miniszterekhez és a megyei kormányzókhoz, amelyben követeli, hogy haladéktalanul intézkedjenek a nyelvtörvény betartatásáról a köztisztviselők és -alkalmazottak részéről a hivatalos eljárások során. Az államfő sürgette egy csúcsszerv létrehozását is, amely az állami nyelvpolitika érvényesítését felügyelné, mert mint kifejtette: "Az államnyelv alkalmazásának teljes értékű kiterjesztése a társadalmi élet minden szférájában egyben Ukrajna politikai és állami egységének a garanciája is."

Egy kormánypárti honatya egyébként a napokban egy olyan határozattervezetet terjesztett a parlament elé, amely alapján büntetni lehetne mindazokat, akik nyilvános szereplések alkalmával oroszul, avagy az ország bármely más kisebbségi nyelvén szólalnak meg.

Ukrajnában ugyan a lakosság mintegy hetven százaléka vallja magát ukránnak, ám a hivatalos államnyelvet csupán az állampolgároknak közel a fele képes hibátlanul alkalmazni.

pp