Hmara Bendászt támadja

Nacionalista vádak

2009. május 15., 10:00 , 435. szám

Nemzetiségi és felekezetközi ellentétek szításával vádolja egy ukrán nacionalista politikus a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegyét Bendász István görög katolikus lelkész szovjet lágerélményeiről szóló könyvének terjesztése miatt.

Sztepan Hmarának, az Ukrán Néppárt (UNP) vezetőségi tagjának haragját a szovjet hatóságok által 1949-ben koncepciós perben 25 évre elítélt Bendász Öt év a szögesdrót mögött: egy kárpátaljai pap a Gulag munkatáboraiban című könyve váltotta ki.

Hmara szerint az 1991-ben elhunyt szerző megvetően ír az ukrán népről, műveletleneknek, egoistáknak tünteti fel az ukránokat, azt állítva, hogy függetlenségi mozgalmaik résztvevőinek mintegy 90 százaléka áruló volt. "Ezzel ismét ki akarják játszani Kárpátalján a magyar fasizmus kártyáját" - idézte múlt csütörtökön a politikust az UNP ungvári városi szervezetének sajtószolgálatára hivatkozva a lembergi (lvivi) zaxid.net internetes hírportál.

Állítását Hmara arra alapozza, hogy Bendász eredetileg 1991-ben, Kárpátalján megjelent visszaemlékezéseit 2000-ben Magyarországon adták ki újra, s e mögött szerinte ukránellenes erők állhatnak. A könyv ukrán fordításának mostani megjelentetését provokációnak tekinti, amely a független kárpátaljai ukrán állam elnöke, Avgusztin Volosin emlékének befeketítésére irányul. A politikus nem zárta ki, hogy pártja egyházi bírósághoz és Lubomir Huzar egyházfőhöz fordul a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye támogatásával kiadott mű ügyében.

"Ez a magyar fasiszta szellemben íródott könyv leplezetlenül állít elferdített és hamis tényeket az ukrán népről, az Ukrán Görög Katolikus Egyház háború alatti tevékenységéről, s mivel árt az egységes önálló ukrán egyház létrehozására irányuló törekvéseknek, megálljt kell neki parancsolni" - nyilatkozta az ukrán politikus. (Kárpátalja/MTI)