Kovács Vilmos-szavalóverseny Gáton

2009. május 15., 10:00 , 435. szám
Vers az emléktábla előtt

A Gáti Kovács Vilmos Középiskolában május 7-én ismét megrendezésre került Kovács Vilmosnak, a település neves író-költőjének, a kárpátaljai magyar irodalom jeles személyiségének nevét viselő szavalóverseny. A versenyen négy korcsoportban (1-3., 4-6., 7-9. és 10-11. (12.) osztályosok) összesen 69 ifjú versmondó vett részt.

Az ünnepélyes megnyitón Román Erika, a középiskola igazgatónője köszöntötte a versenyzőket és a megjelent vendégeket, majd elmondta: a szavalóversennyel Gát neves szülötte, Kovács Vilmos emléke és munkássága előtt tisztelegnek, kinek nevét a középiskola is viseli. Az igazgatónő megköszönte a támogatóknak a szavalóverseny lebonyolításához nyújtott szervezési és anyagi segítséget, végezetül pedig sok sikert kívánt a versenyzőknek.

Sin József, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettese, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke Kovács Vilmos számunkra is példaértékű munkássága kapcsán azt emelte ki, hogy az író a szovjet korszakban is megtalálta a módját annak, hogy a magyar kultúra és nyelv fejlődését szolgálja. A vendégek közül többen köszöntötték még a résztvevőket, majd Szilágyi Károly tiszteletes kérte Isten áldását a rendezvényre.

Ezt követően került sor a versmondók megmérettetésére.

A zsűri döntése értelmében a helyezések a következőképpen alakultak: 1-3. osztály: 1. Mihók Alex (Dédai Általános Iskola), 2. Kozma Marianna (Beregszászi 9. Sz. Általános Iskola), 3. Jakab Dániel (Nagymuzsalyi Középiskola); 4-6. osztály: 1. Gricza Zoltán (Beregszászi Magyar Gimnázium (BMG)), 2. Lenyó Orsolya (Oroszi Általános Iskola), 3. Demkó Anikó (BMG); 7-9. osztály: 1. Bahus Csaba (Gáti Középiskola) 2. Mónus Dóra (Mezővári Középiskola), 3. Dér Lívia (Mezővári Középiskola) és Salánki Judit (BMG); 10-11. (12) osztály: 1. Elek Attila (BMG), 2. Hamar Viktória (BMG), 3. Tüzes Gréta (BMG) és Szabó Margit (Nagyberegi Református Líceum (NBRL)). A helyezettek, valamint a különdíjasok oklevelet és könyvjutalmat nyertek, négy különdíjazott a KMKSZ BJSZ által felajánlott beregi szőttesekkel térhetett haza.

A szavalóverseny zárásaként koszorúzásra került sor a középiskola falán álló Kovács Vilmos emléktáblánál, ahol az első helyezett Gricza Zoltán, Bahus Csaba és Elek Attila elszavalták kategóriájuk kötelező Kovács Vilmos-versét.

Az érdeklődők a szavalóverseny mellett megtekinthették Sin Józsefnek, a beregszászi járási közigazgatási hivatal elnökhelyettesének Tavasz, szerelem, gyerekek című, 25 művészi igényességű fényképből álló fotókiállítását.

-halász-