Nárciszok völgye

Turisták és füzek

2009. május 15., 10:00 , 435. szám

A felelőtlen turisták, a terjedő fűzcserje és a helyi lakosság veszélyezteti a Huszt melletti Nárciszok völgyét, amely május első felében virágzik.

A keskenylevelű nárciszokkal (Narcissus augustifolius) borított völgy a Tisza egyik teraszán terül el, 200 méterrel a tengerszint fölött. A 257 hektár kiterjedésű védett területet a nárciszok virágzása idején turisták tízezrei keresik fel, főként Ukrajna különböző régióiból.

A védett területre nemcsak gyalogosan, hanem autóval is beengedik a turistákat, amennyiben az öt hrivnya belépti díjon felül befizetnek további 15 hrivnyát. A látogatók általában figyelmen kívül hagyják az ösvényeket jelző határoló szalagokat és a bírságra figyelmeztető táblákat. A virágos háttér előtt, sőt a virágszőnyeg belsejében fényképezkedő turisták kitapossák a nárciszhajtásokat, de akadnak olyanok is, akik a tilalom és a szálankénti 12 hrivnyás bírság ellenére tépnek a védett virágokból.

A terület őrei felháborítónak tartják, hogy nem szabhatnak ki helyszíni bírságot a szabálysértőkre, ehelyett csak jegyzőkönyvet vehetnek fel, amely alapján a bíróság hosszú eljárást követően vagy kiszabja a büntetést, vagy nem. Szerintük a növényrezervátum legfőbb ellenségei az emberek, mégpedig a szabályokra fittyet hányó turisták és a fiatal helyi lakosok, akik üzletet csinálnak a nárciszok eladásából.

A biológusok ugyanakkor azért verik félre a harangot, mert szerintük a keskenylevelű nárcisz állományát legjobban a gyors ütemben terjedő fűzcserje veszélyezteti azzal, hogy elszívja a nedvességet a védett növények elől. Ezzel nem egészen ért egyet Ivan Ferencik, a Nárciszok völgyét kezelő állami vállalat igazgatója, aki a lapnak kifejtette, hogy a nárciszok példányszáma az évek folyamán lényegében változatlan, csak a felelőtlen látogatókból van évről évre egyre több. Azt is elmondta, hogy még ebben az évben, a nárciszok virágzása után megkezdik zsilipek építését, amelyekkel megnövelik a Nárciszok völgye talajának nedvességtartalmát.

A fűzcserjét a nárciszvirágzás előtt kézi erővel irtják, de azt is tervezik, hogy egy német természetvédelmi alapítvány támogatásával a Kárpátokban honos húsz bivalyt telepítenek a Nárciszok völgyébe, és az állatokkal legeltetik le a nárciszállományt veszélyeztető füzeseket. (Kárpátalja/Sztarij Zamok/MTI)