Tárlat és beszámoló előadások Beregszászban

2009. május 15., 10:00 , 435. szám
A Mezővári Művészeti Iskola fúvószenekara

Beregszászban május 9-én került sor a járás művelődési intézményeinek és zeneiskoláinak beszámoló előadására, melynek keretében műkedvelők is felléptek.

A rendezvény a járási állami közigazgatási hivatal és a járási tanács épületének előterében megrendezett tárlat megnyitójával vette kezdetét. A megjelenteket Halász László, a hivatal kulturális osztályának vezetője köszöntötte. Míg a jelenlevők megtekintették a tárlatot, a Mezővári Művészeti Iskola népi zenekara adott elő magyar népzenét.

A Városi Művelődési Ház előtti téren a Mezőkaszonyi Zeneiskola fúvószenekara gondoskodott a jó hangulatról. Az előcsarnokban Sin József, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettese, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezete elnöke által készített fényképekből és Badak István mezőgecsei amatőr festő festményeiből összeállított tárlat volt megtekinthető. Ugyanitt adott elő néhány számot repertoárjából a Mezővári Művészeti Iskola fúvószenekara.

A mezőgecsei Elek Attila Vári Fábián László Útban Törökország felé című versét szavalta el, majd ezt követően megkezdődtek az előadások. Először a járás művelődési intézményei munkatársainak és zenetanárainak Bárány József karnagy által vezetett összevont énekkara hangszeres kísérettel adott elő európai klasszikus és magyar kórusműveket, többek között a Túl a Tiszán című magyar népdalt Márton István feldolgozásában. A továbbiakban felléptek a zeneiskolák tanárai és növendékei, a művelődési házak, klubok mellett működő tánccsoportok, énekkarok, hagyományőrző együttesek, színjátszó csoportok, valamint a műkedvelők. Végül a Mezővári Művészeti Iskola, a Mezőkaszonyi és a Bátyúi Zeneiskola tanáraiból alakult zenekar adott elő egy részletet Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettjéből. Szólót Halász László és Tiszovszka Olga énekelt.

A Megyei Állami Közigazgatási Hivatal kulturális főosztályának helyettes vezetője, Vaszil Marjuhnics által vezetett bírálóbizottság a későbbiek során választja ki a legjobbakat a fellépők közül, akik a hasonló, immár megyei szintű rendezvényen mutathatják meg tudásukat.

figyelő