Tovább drágul az útlevél

2009. május 15., 10:00 , 435. szám

A nemzetközi úti okmány kiállítási díja immár mintegy 400 hrivnya, gyorsított eljárásban 900.

Átlagosan 150 hrivnyával nőttek az útlevél kiállításával kapcsolatos kiadások. Figyelembe véve, hogy a közönséges, azaz normál hivatali eljárás keretében készülő útlevél díja mindössze 190 hrivnya, a drágulás majdnem kétszeres. "A megnövelt összeget az emberek a Miniszteri Kabinet rendeletének értelmében fizetik, amely 25 százalékos felárat irányoz elő az útlevélnyomtatványért. Összességében, hogy kiállítsuk a dokumentumot, például három nap alatt, az ügyfélnek körülbelül 900 hrivnyát kell majd kifizetnie (korábban 750 hr-t). Ha az ember 10 vagy 30 nap alatt akarja kiállíttatni az útlevelet, úgy az neki értelemszerűen 750 (eddig 600 hr) vagy mintegy 400 hrivnyába (volt 250 hrivnya) kerül" - nyilatkozta a sajtónak Olekszandr Kljoc, a fővárosi Útlevél-kiállítási Központ vezetője.

Hasonló a helyzet a hétköznapi útlevélosztályokon, az úgynevezett "OVIR"-okban is. Jelenleg a szabványos útlevél-kiállításért (azaz egy hónapos ügyintézési idővel) 356 hrivnyát kell fizetnünk, habár korábban ugyanez csupán 190-200 hrivnyába került, gyorsított eljárás (10 nap alatt) esetén pedig mintegy 500 hrivnya a díj (korábban 340 hrivnya volt).

Az emberek csak a vállukat vonogatják, amikor a drágulásról kérdezzük őket. "Rendszeresen utazom Magyarországra, az útlevelem viszont betelt. Ha továbbra is utazni akarok, ki kell fizetnem a megemelt összeget. Igaz, ennyi pénzért javíthatnának valamit a kiszolgáláson. Például itt állok már egy órája, de nincs hová leülni a váróteremben" - mondja egy ügyfél a beregszászi útlevélosztályon. Mások azt mondják, hogy ha bevezetnék az ügyfelek előjegyzését, ahogyan az például a magyar konzulátusokon történik, bizonyosan lerövidülne a várakozási idő. Igaz, teszik hozzá megint mások, mostanság azért így is lényegesen kevesebbet kell sorban állni, mint az új útlevél-kiállítási rendszer bevezetése előtt.

Az útlevélosztályon azt mondják, hogy a közelgő nyár miatt nagyobbak valamivel a sorok mostanság, mint általában. A hivatalnokok egyáltalán nem tartanak attól, hogy a drágulás miatt kevesebben kérnek majd útlevelet. (Kárpátalja/segodnya.ua)