Aranybódék?

Gyanakvó kereskedők

2009. május 22., 10:00 , 436. szám

Múlt pénteken a beregszászi városi piac kereskedőinek egy része munka helyett az igazgató irodájánál kezdte a napot, magyarázatot követelve a vezetés állítólagos piac-átalakítási terveire.

A városi piac élére nemrég neveztek ki új vezetőt Volodimir Trikur személyében. A piacon standot, pavilont vagy területet bérlő kereskedők közül többen most azt gyanítják, hogy az új vezetés a piac gyökeres átalakítását tervezi.

Tény, hogy a beregszászi piacon volna mit tökéletesíteni, az is érthető azonban, hogy az állítólagos változások, a helyárak esetleges emelkedése nyugtalanítják a kereskedőket, akik már így is sokat szenvedtek a gazdasági válság okozta forgalom-visszaesés miatt. De talán még a válságnál is nyugtalanítóbb a kereskedők számára, hogy tavaly, mintegy fél évvel ezelőtt a piac előző vezetése már belekezdett egy "reformba", melynek keretében sokan új pavilont építtettek az akkori új elképzeléseknek megfelelően. Az új pavilonokat természetesen saját pénzükön kellett elkészíttetniük a kereskedőknek. Elmondásuk szerint volt, aki 6-8 ezer hrivnyát költött erre a célra, s ha nem rendelkezett a szükséges összeggel, hát kénytelen volt hitelt felvenni. Nekik most aranyból vannak ezek a bódék, míg a hitelt vissza nem fizetik, mondja az árusok egyike, aki sok társához hasonlóan azt gyanítja, hogy az új vezetés új piacrendezési elképzeléseit megint csak az ő pénzükön szeretnék kivitelezni. A kereskedők végül is megunták a különféle pletykákat, s felszólították az új igazgatót, tájékoztassa az érintetteket elképzeléseiről.

Volodimir Trikur javasolta a "zendülőknek", hogy fogalmazzák meg levélben követeléseiket, s ígéretet tett arra, hogy a piac vezetése tíz napon belül válaszol kérdéseikre, azaz arra, mit terveznek a jövőben, milyen alapokon képzelik el az együttműködést a bérlőkkel. Egyúttal jelezte, a közeljövőben semmiféle alapvető változást nem terveznek a piacon.

A kereskedők azonban most már gyanakvóak, s értesüléseink szerint javában fogalmazzák az igazgatóságnak címzett közös levelüket, hogy megnyugtató választ kaphassanak a jövőjükre vonatkozó kérdésekre. Számukra ugyanis, mondja egyikük, az előző vezetők korszakai csupán abban különböztek egymástól, hogy rendre nőtt a bérleti díj, miközben a piacon a helyzet nem változott alapvetően.

pszv