Katonatemető Dercenben

2009. május 22., 10:00 , 436. szám

Az Ukrajnában elesett világháborús magyar - illetve egyéb nemzetiségű - katonák, valamint munkaszolgálatosok végső nyughelyéül szolgáló központi katonatemető alapkövét tették le a kárpátaljai Dercenben dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Volodimir Gyibrova ukrán védelmi miniszterhelyettes részvételével.

A Megbékélés a Közös Európáért elnevezésű leendő katonai temető alapkőletételi ünnepségén mondott beszédében a honvédelmi miniszter hangsúlyozta: azért vagyunk itt, mert az életnek része a kegyelet, a tisztességes és méltóságteljes búcsú. Szekeres Imre egyúttal megköszönte Dercen község lakosságának lelkes támogatását.

Az idén októberben felavatandó temetőben helyezik majd örök nyugalomra az ukrajnai harctereken elesett magyar katonákat, valamint munkaszolgálatosokat. A 20 ezer magyar katona földi maradványain kívül - akik közül 13 ezret már sikerült azonosítani - más nemzetiségű elesettek is helyet kapnak a közös sírkertben, jelképezve ezzel a vidék soknemzetiségű, de békés jellegét - fogalmazott a magyar miniszter. (Kárpátalja/MTI/honvedelem.hu)